Bilim insanları bu soruya el attı: Penaltı kurtarmanın formulü ne?
Kaleci yaklaşık 18 metrekare alanındaki kalesinde... Hangi köşeye atlayacağını düşünüyor. Futbolcu ise, topu penaltı noktasına koymuş, o da topu hangi köşeye atacağını düşünüyor. Vurduğunda ise iki sonuçtan biri oluyor. Yani, ya gol ya da değil.
Bilim insanları işte bu soruna el attı. Penaltı en iyi nasıl atılır, nasıl kurtarılır? Formüle göre topa vurma ve kalecinin topa doğru uçuşa geçtiği süre, önce mevzut zamana bölünüyor. Sonra da çarpıldı. Kalecinin duracağı yer, topun hızı hesaplandı.
Habertürk TV muhabiri Serkan Tahmaz, konuyu Paşabahçe Spor Kaleci Antrenörü Faik Tuncer'e sordu. Tuncer, "Bilim penaltıyı çözebilir mi?" sorusuna, "Yok bana göre mantık dışı, bu dediğim gibi hissetme. Bir de ben kalecinin hep söylerim, daima son ana kadar beklemesi lazım. Bazı kaleciler vardır, vücuduna bakar, hareketine bakar. Hiçbir hareketine bakmayacaksın. Son anda topa vurduğu şekline bakacaksın" yanıtını verdi.
Yapılan hesaplara göre kalecinin penaltıyı kurtarması için, öne çıkıp, kale ile topun açısını daraltması yani kaleyi küçültmesi gerekiyor.
Tuncer, "Kalecinin durması gereken yer neresi?" sorusuna ise "Durması gereken yer tam çizgi" dedi. Aslında kalecinin çok fazla şansı yok ancak, futbolcunun dikkatini dağıtması şansını artırıyor.
Usta bir ayak topa vurduğunda gol olma oranı çok yüksek ama topa gerekli hızı verebilirse. Yani bilim adamlarına göre topa vurduğunda futbolcu topun hızı, saniyeler içinde 100 km'ye ulaşabilen süper spor otomobilden daha hızlı.