Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Trump saldırı emrini verdi: ABD, Fransa ve İngiltere Suriye'yi vurdu

        ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesiyle ilgili hedeflerini vurmaya başladığını, "Kısa süre önce ABD Silahlı Kuvvetleri'ne, Suriye diktatörü Beşar el Esad'ın kimyasal silah kapasitesine yönelik hassas saldırı başlatmaları emri verdim. İngiltere ve Fransa ile birlikte ortaklaşa bir operasyon şu anda başlamış durumda. İki ülkeye de teşekkür ediyoruz" sözleriyle duyurdu.

        Trump, Esad'ın bir yıl önce de kendi halkına yönelik kimyasal silah saldırısı gerçekleştirdiğini söyledi. Bu saldırının ardından ABD'nin Suriye rejiminin hava gücünün yüzde 20'sini yok ettiğini hatırlattı. "Bunlar bir kişinin eylemleri değil, bir canavarın işlediği suçlardır" dedi. Trump, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

        "Bugünkü eylemlerimizin amacı, kimyasal silahların üretimi, yayılması ve kullanımına karşı güçlü bir caydırıcılık oluşturmak. Bu caydırıcılığı tesis etmek, ABD'nin çok önemli bir ulusal güvenlik çıkarı. Bu mezalimlere Amerikan, İngiliz ve Fransız ortak yanıtı, askeri, ekonomik ve diplomatik olmak üzere, ulusal gücümüzün tüm araçlarını birleştirecek. Suriye rejimi yasaklı kimyasal maddeleri kullanmaya son verene kadar bu yanıtı sürdürmeye hazırız."

        Trump, Rusya ve İran'a ise tepkiliydi; tepkisini şu sözlerle ifade etti:

        "Bugün suçlu Esad rejimine en çok ekipman, finans sağlayan ve destek veren iki yönetime de bir mesajım var: İran ve Rusya'ya. Ne tür bir millet, masum kadın, çocuk ve erkekleri kitlesel olarak katleden bir suçluyla bağlantılı olmak ister ki? Toplumlar, dostluklarını sürdürdükleri ülkelerle değerlendirilir. Hiçbir devlet vahşi diktatörleri destekleyerek uzun süre devam edemez."

        "ABD, Suriye'de kalıcı bir şekilde bulunma amacında değildir. Vakti geldiğinde askerlerimizin yeniden eve dönmesini sağlamak istiyoruz" diyen Trump, bununla beraber Esad rejimine gereken karşılığı verdiklerinden emin olmak istediklerini belirtti.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu