Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video 'Bizim anlaşmalarımız Bağdat ile'

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. IKBY'nin yaptığı tartışmalı referanduma ilişkin değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, Türkiye'nin ve tüm dünyanın iptal etme veya erteleme çağrısına rağmen söz konusu referandumun gerçekleştiğini ifade etti. IKBY'deki gayrimeşru referandum hakkında, "Henüz iş işten geçmiş değil, Barzani yönetimi adım atabilir" dedi. 

         Sınır kapılarının gerek İran ile sınırlarda gerekse Türkiye ile olan geçiş kapılarının diğer tarafını IKBY'nin kontrol ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, bu kontrollerin Bağdat yönetiminde olması gerektiğinin altını çizdi. Irak'ın Türkiye'den de bu konuda talepleri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Bazı adımlar attık. İki partinin burada temsilcilerini gönderdik. Televizyon kanallarının uydudan çıkarılmasını sağladık, uçuşları durdurduk. Bundan sonra atacağımız adımlar Bağdat yönetiminin bizden taleplerine ve onların atacağı adımlara bağlı. Çünkü bizim tüm anlaşmalarımız Irak Hükümeti ile, IKBY ile değil" dedi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarınki İran ziyaretindeki gündem maddelerinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, Türkiye ile İran arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği mekanizması bulunduğuna işaret etti.

        Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

        "İran'la tabii bir Astana süreci var birlikte yürüttüğümüz. Yani Suriye'de bir istikrarın, barışın sağlanması ve siyasi sürece gidilmesi, çatışmaların önlenmesi ve gerginliklerin azaltılmasıyla siyasi sürecin ortamının hazırlanması konusunda İran ve Rusya ile birlikte çalışıyoruz. İran'ın bazı politikalarını özellikle Suriye ve Irak politikalarını, buradaki hedeflerini desteklemediğimizi açıkça yüzlerine de söylüyoruz. Başından beri söyleyegeldik, bugün de söylüyoruz. Sadece bu iki ülkede değil Bahreyn'deki İran'ın hedeflerini de desteklemiyoruz veya Körfez bölgesinde. Bu açık ve net, yanlışa yanlış diyoruz biz.

        Yarınki toplantıda, Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki gayrimeşru referandumun, terörizmle mücadele gibi konuların gündemde olacağını bildiren Çavuşoğlu,  "Terörizmle mücadele konusunda birlikte ne yapabiliriz, Irak'ta istikrarı tesis edebilmek için sadece referandum değil diğer konularda da neler yapabiliriz bunların hepsini tabii bu ziyarette değerlendireceğiz. " ifadelerini kullandı.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu konuda iş birliğinin nasıl olması gerektiğinin çerçevesinin çizildiğini aktaran Çavuşoğlu, "Şimdi teknik ekipler bu toplantıları gerçekleştiriyor, bunun üzerinde çalışmaya devam edecek ki en son İdlib'de gördüğümüz bombalamalar olmasın, Halep'teki hatalar tekrar edilmesin. Şu anda bu saldırılar durduruldu bizim girişimlerimizle." dedi.

         TERÖR KANTONUNA İZİN VERMEYİZ 

        Bakan Çavuşoğlu, terörle mücadelenin çok titiz bir çalışma gerektirdiğini belirterek "Afrin bölgesinde şu anda biliyorsunuz YPG var. YPG bir terör örgütüdür. YPG'nin buradan da mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Sınırımızın hemen diğer tarafında teröristlerin mevcudiyeti bize yönelik tehdittir, risktir. Ayrıca Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğü ve milli birliği için de çok büyük ve ciddi bir risktir. Burada Rusya'nın askeri var, mevcudiyeti var, belli noktalarda var. Ruslarla da bu konuyu tabii ki bir araya geldiğimiz zaman görüşüyoruz." dedi.

        Türkiye'nin, Afrin tarafından kendisine yöneltilen saldırılara misliyle yanıt verdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu tehdidin tamamen ortadan kaldırılmasından yana olduğunu söyledi.

        Bakan Çavuşoğlu, Suriye'de federal bir yapının ortaya çıkma ihtimalinin olup olmadığına ilişkin soruya da "Esed rejiminden her gün farklı mesajlar geliyor. Esed rejiminin İran'a söylediği de tamamen farklı. Deyrizor'da Esed rejimi kiminle çatışıyor? YPG ile çatışıyor. Neden çatışıyor? Deyrizor onların eline geçmesin, benim kontrolümde olsun diye, özeti bu." yanıtını verdi.

        Bir ülkenin nasıl yönetileceğine o ülkenin halkının karar vereceğini belirten Çavuşoğlu, Esed rejiminin meşruiyetini kaybettiğini vurguladı. Çavuşoğlu, Suriye halkının da ne şekilde yönetilmek isteyeceğine kendisinin karar vereceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bizim görevimiz bu zeminin oluşturulmasına katkı sağlamak, yardımcı olmaktır. Ama Suriye halkı ve görüştüğümüz her kesim Suriye'nin böyle federal bir şekilde bölünmesinden değil, tamamen eskiden olduğu gibi toprak bütünlüğünün korunmasından yana. Burada biz özellikle bir terör kantonunun oluşmasına müsaade etmeyiz. Sınırımızın hemen diğer tarafında bir terör koridoru bizim için risktir. YPG ve PKK arasında hiçbir fark yoktur. YPG'ye verilen her destek bizim için bir risktir, tehdittir."

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu