Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video İmar barışı nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki açıkladı

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, milyonlarca konut sahibini yakından ilgilendiren imar barışını "Vatandaş devletle helalleşiyor" sözleriyle açıkladı. Türkiye'deki iskansız ya da tapusuz yapıların sayısının yüksekliğine dikkat çekti. Yapı sahiplerinin yarısından fazlasınınn devletle ihtilaf içinde olduğunu anlattı. Özhaseki, "Bunların ne kadarı ruhsatlı iskanlı ne kadarı aykırı; çok ciddi bir veri bulamıyoruz. En az 13 milyon bağımsız birim sahibi devletle ihtilafta; ya mahkemelik, ya yıkım ya para cezasıyla karşı karşıya kalmış" dedi.

        Özhaseki, imar barışıyla, devletle ihtilaflı olanlara 'yapı kayıt belgesi' verileceğini söyledi. Bakan, uygulamanın 31 Aralık 2017'den önceki yapılar için geçerli olduğunu söyledi. Meclis'e sevkedilen tasarının detaylarını şu sözlerle anlattı:

        "Hazırladığımız teklif şunu getiriyor. Bir vatandaş kendi rızasıyla müracatını yapar. Bunu ya bizim il müdürlüğümüze ya da yetkilendirdiğimiz kuruluşlara yaparlar. Biz kendilerine bir yapı kayıt belgesi veririz karşılığında. Burada, üzerindeki yapısının değerinin yüzde 3ünü açtığımız hesaba yatırırlar."

        İmar barışıyla, devletin 40-50 milyar lira seviyesinde gelir elde edeceğini de söyleyen Özhaseki, devletin 'bağış yapmadığını' vurgulayarak şöyle konuştu: "Biz bir ceza alıyoruz, yüzde 3 diyoruz, bir şey bağışlamıyoruz. Az dersin çok dersin ayrı bir şey. Gelir hakkında öngörülerimiz var. Herhalde 40-50 milyar liradan aşağı olamayacak gibi gözüküyor."

        Çevre ve Şehircilik Bakanı, imar barışından elde edilen gelir için adres de gösterdi. "Kentsel dönüşüme harcanacak" dedi. Özhaseki, her yıl 500 bin bağımsız birimi yenilemenin heeflendiğini de ekledi.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu