Çorlu'daki tren faciasında son durum... Habertürk TV olay yerinde!
Kapıkule-İstanbul seferini yapan 6 vagonlu yolcu treni önceki gün akşam saat 17.00 sıralarında kaza yaptı. Kaza, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar Köyü yakınlarında meydana geldi. Kazada trenin 5 vagonu raydan çıkarak devrildi. Trende 6'sı personel toplam 368 kişi vardı. Can kayıplarına neden olan kazada çok sayıda yolcu da yaralandı.
Kaza haberinin alınmasının ardından operasyon başlatıldı. Olayın ardından bölgeye 100'den fazla ambulans ve yardım ekibi sevk edildi. Ancak aşırı yağış nedeniyle kazanın olduğu bölgeye ulaşmak kolay olmadı. Kaza yerine ayrıca arazi ve paletli araçlar yönlendirildi. Ambulans ve kurtarma helikopterleri de gece boyunca bölgedeki yaralıları tahliye etti. Yaralıların büyük çoğunluğu Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Çorlu civarında, Tekirdağ il sınırındaki özel ve devlet olmak üzere tüm hastanelerde yaralılara müdahale edildi.
Çorlu'da meydana gelen tren kazasına ilişkin dün bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Bu kazada arama kurtarma çalışmaları 9 Temmuz 06.00 itibarıyla tamamlanmış durumdadır. Kaza sonucunda 24 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastanede müracaatı gerçekleşen vatandaşlarımızın müşahadeleri ve gerekli tedavileri de devam etmektedir" dedi.
Kazada yaşamını yitiren yolcuların yakınları cenazelerini almak için Çorlu Devlet Hastanesi morgu önünde toplandı. Acılı ailelerin bekleyişleri sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü.
Kazada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.
TREN KAZASI NEDEN OLDU?
Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kazanın aşırı yağmur yüzünden, menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeni ile meydana geldiği belirtildi.
MAKİNİSTLERİN İFADELERİNİN ARDINDAN SERBEST BIRAKILDI
Öte yandan, 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasıyla ilgili 2 makinist dün ifadeleri alınmak üzere savcılığa çağrıldı. Habertürk.com'dan Olcay Aydilek'in aktardığı bilgilere göre, Edirne'den İstanbul'a giden tren, Balabanlı-Çorlu arası 162'nci kilometrede saatte 100-110 kilometre hızla seyrediyordu. Makinistler, saat 17.00 sularında kazanın meydana geldiği menfeze yaklaştı. Makinistler Halil Altınkaya ve Suat Şahin, raylarda ve traverserlerde olağanüstü bir durum görmedi. Yalnızca, kazaya neden olan bölgede rayların bir miktar suyla kaplı olduğunu belirttiler.
Lokomotif, menfeze girince zemindeki boşluk nedeniyle tren sarsıldı. Makinistler, zeminle ilgili sorun olduğunu anlar anlamaz treni durdurmak için freni çekti. Makinistler, "Sarsıntıyı hissettik ve frene bastık" dedi. Lokomotif ve ardından gelen vagon menfezi geçti. Sonraki 5 vagon trenin ağırlığının da oluşturduğu güçlü sarsıntının etkisiyle raydan çıktı ve devrildi. Lokomotif ve birinci vagonun, frene basıldıktan sonra 120 metre daha gittiği belirtildi. Makinistler, tüm bunların saniyeler hattı saliseler içinde olduğunu kaydetti. Makinistler jandarmadaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
HABERTÜRK TV OLAY YERİNDE
Olay yerinde çalışmalar devam ediyor. Önce raylar tamir edilecek, sonra da devrilen 5 vagon yerinden kaldırılacak. Habertürk TV Muhabiri Murat Karataş olay yerinden son durumu bildirdi:
"Dün burada gün boyu hummalı bir çalışma vardı. Bu hummalı çalışmanın nedeni, demiryolunun yeniden yapımıydı. Kaza nedeniyle, bu hattaki traverserler ve demiryolu sökülmüştü. Dün başlayan hummalı çalışmanın ardından, demiryolu ve traverserler buraya konulmaya başlandı. Hemen yan tarafta, dikkat çekici bir ayrıntı var: Çakıllı blast denilen malzeme, yani demiryolunun dolgu malzemesi. O günkü yoğun yağışla birlikte o blastla birlikte tüm dolgu malzemesinin buradan aktığı ve söz konusu geçitte büyük bir boşluğun oluştuğu ve trenin oradan geçerken de kazanın oluşumuna neden olduğu ifade ediliyor.
Buradaki hummalı çalışmanın amacı, öncelikle demiryolunu bitirmek ve yeniden trafiğe açmak. Yeniden trafiğe açıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na (TCDD) ait dev vinçler, demiryolu hattını kullanarak buraya gelecekler ve ardından kazadan sonra aynı haliyle burada bekleyen devrilmiş 5 vagon dev vinçlerle alınacak ve trenlere yüklenerek buradan götürülecek. Dün bütün gün çalışan demiryolu ekiplerinin, bugün de olay yerine gelip çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor."