Çalışanlar askerlik süresince izin alabilecek mi? İşte bedelli askerlik sorularının yanıtları...
Milyonlarca gencin merakla beklediği bedelli askerlik teklifi Meclis'e geliyor. 25 yaşını dolduranlar 15 bin lira ödeyerek askerlik görevini yerine getirmiş sayılacak. Son iki uygulamadan farklı olarak 28 günlük temel askerlik eğitimi zorunluluğu getirilecek. 28 günlük askerlik için iş yerlerinden izin alabilecekler mi, o sürede sosyal güvenlik primleri yatırılacak mı, kıdem tazminatı ödenecek mi, yeniden işe dönebilecekler mi? Çalışanların kafasında şimdi bu sorular var.
Memurların askerlik hizmetini yapmasında herhangi bir engel bulunmuyor. Çalıştıkları idareden izin alarak askere gidebilecekler. Askere giden işçilerin önünde çeşitli seçenekler bulunuyor. İşverenler isterlerse işçilerine ücretli izin vererek askerlik görevini yapmalarını sağlayabilir. Bunu da işçilerin yıllık izin sürelerine mahsup edebilir. İşveren ücretli izin vermese bile işçiler iş akitlerini feshetmeden askere gidebilirler. Bu süre içinde iş sözleşmeleri askıya alınır. 28 gün ücret alamazlar. Askerden sonra aynı işlerine dönerler.
İşçiler askere giderken iş akitlerini kendileri feshederse bu durumda kıdem tazminatı alabilirler. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için en az bir yıl çalışmış olmaları gerekir. İş akdini feshetmiş olanlar, askerlik bitiminde aynı iş yerinde çalışmak için iki ay içinde başvurabilirler. Bu durumda işveren öncelikli olarak işe almak zorunda. İşe almazsa üç aylık ücret tutarında tazminat ödemesi gerekir.
Askerlik sırasında iş sözleşmesi feshedilenlerin sosyal güvenlik primleri yatırılmaz. Emeklilik süresi yakın olan işçiler 28 gün için prim borçlanması yaparak, eksik günlerini tamamlayabilirler.