Brunson, ABD için neden bu kadar önemli? Eski Beyaz Saray yetkilisi, Habertürk'e yorumladı
ABD'li rahip Andrew Brunson... FETÖ ve PKK'ya destek, casusluk gibi suçlamalarla İzmir'de yargılanıyor. Son duruşmada tutukluluk halinin devamına karar verildi. ABD'li senatörlerden ise Türkiye'ye karşı "mali tehdit" geldi. Peki, Brunson ABD için neden bu kadar önemli? Eski Beyaz Saray ve Dışişleri Yetkilisi Amanda Sloat, haberturk.com Dış Haber Müdürü Nalan Koçak'a anlattı.
Washington-Ankara hattında rüzgar yeniden sert esiyor. Nedeni, FETÖ'ye destek suçlamasıyla yargılanan Amerikalı rahip Andrew Brunson için, son duruşmada da "tutukluluk haline devam" kararı çıkması... Buna karşılık, 6 ABD'li senatör, uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye'ye kredi vermesinin kısıtlanması için harekete geçti.
Washington, Brunson için daha ne kadar ileri gidebilir? Eski Beyaz Saray ve Dışişleri Yetkilisi, Brookings Enstitüsü Türkiye Uzmanı Amanda Sloat, habertürk.com Dış Haber Müdürü Nalan K oçak'ın sorularını yanıtladı.
"KARAR TOKAT GİBİ"
Sloat, "Brunson'ın bir rahip olması, normalde Türkiye'nin iç meselelerine pek de ilgi göstermeyen Amerikan kamuoyunun ilgisini çekti. Evanjelik gruplar da hareketli. Senatörler Lindsey Graham ve Jeanne Shaheen, Erdoğan'la görüştüler. 'Erdoğan senatörlerin endişelerini çok iyi anladı' yorumları yapıldı. Fakat mahkeme kararı yüzümüze atılan bir tokat gibi geldi. Kongre'deki tasarılardan bazılarının geçmesi için baskı artacaktır" dedi.
Sloat'a göre ABD Kongresi ile Trump'ın Türkiye duruşları arasında fark var. Trump'ın güçlü liderleri sevdiğini belirten Sloat, "ABD'de şu an üç düşünce merkezi var. Birincisi kongre. İkincisi de yönetim, yani Dışişleri ve Pentagon. Yönetim Türkiye'nin stratejik öneminin farkında. Bir de Başkan'ın perspektifi var. Başkan güçlü liderleri çok takdir ediyor. Mesela Türkiye'nin iç politikasında yaşananları hiç eleştirmedi" diye konuştu.
"RUSYA TASARISI DA MASADA"
Amanda Sloat, "Brunson ve diğer konularda gelişme yaşanmazsa, kongre başka hangi adımları atar?" sorusuna ise, "Kongre bir yıl önce Rusya'yla ilgili bir yaptırımı kabul etti. Bu yaptırım yasasında bir ek madde var. 'Bir ülke Rusya'yla ciddi anlamda savunma işbirliği yaparsa, ABD yaptırımlarına maruz kalır' diyor. Kongre açısından Rusya'dan S-400 alımı bu maddenin uygulanmasını tetikleyebilir. Masada olan bir diğer mesele de biliyorsunuz F-35'ler" yanıtını verdi.