Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Ekonomi Rus petrol ve doğalgazına yasak! ABD ve İngiltere'nin Rusya ambargosu Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

        Biden’ın açıklaması sürerken İngiltere’den de benzer bir haber geldi. İngiltere Enerji Bakanı; Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını yıl sonuna kadar aşamalı olarak durduracaklarını açıkladı.

        Konuya dair Haberturk.com Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Barlas, şöyle söyledi: “Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. Hem ABD hem İngiltere, kimyevi madde olarak kullanmak üzere ham petrol alıyorlardı. Bu da toplam ihtiyaçlarının yüzde 3’ü kadardı. Dolayısıyla hem ABD hem İngiltere, Rus petrolüne muhtaç değiller. Dolayısıyla böyle bir kararı çok rahat alabilirler ki aldılar. Ama almaları neyi etkiledi? Rusya, en çok petrolü Çin’e satıyor. Sonrasında da Hollanda ve Almanya geliyor. Dolayısıyla burada vazgeçilemeyecek ülkeler AB içinde, Hollanda ve Almanya’dır. Dünyanın çoğu yerinde şu konuşuluyor; petrolün varilinin 130 dolardan 200 dolarlara çıkma ihtimali. Bu tabii çok ciddi bir risk küresel anlamda. Bizim için de risk şöyle; dolar kuru hiç hareket etmese bile bizim ilerleyen zamanlarda benzini 30 lira mertebesinden alma ihtimalimiz çok yüksek. Bu yaptırımların en çok etkileyeceği ülke maalesef biziz. Jet yakıtlarından örnek verecek olursak, fiyatı yüzde 40 arttı. Basit bir hesap yapacak olursak bilet fiyatlarına en az yüzde 20 zam gelecek.“

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu