Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Tayland'da kabus sona erdi! Mağarada mahsur kalan çocuklar ve antrenörleri kurtarıldı

        Tayland'da 17 gün süren esaret son buldu. Mağarada mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörleri kurtarıldı. Aynı futbol takımında oynayan 12 çocuk ve antrenörleri 23 Haziran'da Tham Luang Mağarası'na girdiler ve çıkamadılar. İlk iyi haber 9 gün sonra geldi. Çocuklar ve antrenörlerine sağsalim ulaşıldı. Sıradaki soru, mağaranın büyük bölümü su doluyken çocukların dışarı nasıl çıkarılacağıydı... 

        Muson yağmurlarının kapıda olması zamana karşı bir yarışı mecbur kıldı. Keşif çalışmaları esnasında eski asker bir dalgıcın hayatını kaybetmesi, operasyonun ne kadar zorlu olacağını gözler önüne serdi. Mağaradaki su seviyesinin daha da yükselmesi ihtimali yüzünden, geçtiğimiz pazar günü vakit kaybetmeden kurtarma operasyonu için düğmeye basıldı. Operasyona 40'ı Taylandlı, 50'si ülke dışından 90 uzman dalgıç katıldı.

        Her bir çocuk, iki dalgıcın arasında, adeta iğne deliğinden geçirilir gibi önce su dolu tünellerden sonra da mağaradan çıkarıldı. Operasyonun ilk gününde mağaradan 4 çocuk kurtarıldı. İkinci gün dört çocuk daha... Güçsüz kalan çocuklara operasyonda öncelik verildiği belirtildi. Tedavi altına alınan çocukların ikisinin ciğerlerinde enfeksiyon saptandı. Bunun dışında çocukların fiziksel ve ruhsal durumlarının iyi olduğu açıklandı.

        Operasyonun 3'üncü aşaması bugün sabah saatlerinde başladı ve günün ilerleyen saatlerinde beklenen haber geldi. Geride kalan 4 çocuk ve antrenörleri de kurtuldu. Çocuklar bir hafta boyunca hastanede gözetim altında tutulacak.

        NE OLMUŞTU?

        Yaşları 11 ila 16 olan 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran'da Tham Luang Nang Non Mağarası'na yaptıkları gezide mağaranın girişinin sularla kapanmasının ardından içeride mahsur kalmıştı. Kayıp grup, mağarada 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuş ancak mağaranın bu bölümünün yağmur sularıyla dolması nedeniyle bulunduktan hemen sonra dışarı çıkarılamamıştı. Yetkililer, mağaradaki su seviyesinin daha da yükselmesi riski yüzünden, kurtarma operasyonunu derhal başlatmaya karar vermişti.

        ELON MUSK MAĞARAYI ZİYARET ETMİŞTİ

        Öte yandan, Amerikan roket ve uzay mekiği üreticisi SpaceX'in sahibi Elon Musk, Tayland'da mağarada mahsur kalan 12 futbolcu çocuk ve antrenörlerinin kurtarılması için yürütülen çalışmalara destek olmuştu. Musk'ın ekibi, mağaradaki dar alanlardan geçebilecek 30 santim genişliğinde bir denizaltı hazırlamıştı.  

        Denizaltının test sürüşlerinin tamamlanmasının ardından Musk, Tayland'daki söz konusu mağara kompleksini ziyaret etmişti. Musk, kişisel Twitter hesabında kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü mağaradan fotoğraflar paylaştığı mesajında, SpaceX mühendislerinin çocukların suyla kaplı geçit ve galerilerden güvenle çıkarılabilmesi için tasarladığı su altı kapsülünü yetkililere teslim ettiklerini bildirmişti. 

        Musk, mesajında "3 numaralı mağaradan yeni döndüm. Mini-denizaltı ihtiyaç duyulması halinde hizmete hazır. Roket parçalarından yapıldı ve çocukların futbol takımının adı olan Wild Boar (yaban domuzu) adı verildi. Gelecekte ihtiyaç duyulması ihtimaline karşı bunu burada bırakacağız. Tayland çok güzel" ifadelerini kullanmıştı. (AP, AA) 

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu