İngiltere ile Rusya arasında 'ajan' gerilimi
ABD ile Rusya'nın 2010 yılında takas ettiği casuslardan Sergey Skripal ile kızının zehirlenmesi, İngiltere ile Rusya arasında krize neden oldu.
ABD ile Rusya'nın 2010 yılında takas ettiği casuslardan Sergey Skripal ile kızının zehirlenmesi, İngiltere ile Rusya arasında krize neden oldu.
2018 Dünya Kupası'na sayılı günler kala İngiltere ile Rusya arasında ajan krizi yaşanıyor. Rusya vatandaşı ve İngiliz İstihbarat Birimi Mi-6 için çalışan Sergey Skripal ile kızının zehirlenmesi iki ülke arasında gerginliğe neden oldu. Durumun rahatsız verici olduğunu söyleyen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rusya'yı işaret ederek, "Olayda bir devletin parmağının olduğunun anlaşılması durumunda uygun ve kuvvetli bir şekilde cevap verilecek" dedi.
İNGİLTERE, DÜNYA KUPASI'NDAN ÇEKİLİYOR MU?
Johnson, bu saldırının ardında Putin'in olması halinde İngiliz Milli Takımı'nı 2018 Dünya Kupası'nda çekilebileceğini belirtti. İngiltere Futbol Federasyonu ise konuyla ilgili bir açıklama yapmayı reddetti. 2018 Dünya Kupası'na ev sahibi Rusya ile birlikte katılacak 31 takım arasında yer alan İngiltere; Tunus, Panama ve Belçika'nın da olduğu grupta mücadele edecek.
NE OLMUŞTU?
İngiltere’nin Salisbury kentinde bir alışveriş merkezinde bilincini yitirmiş şekilde bulunan eski Rus ajanı Sergey Skripal’in yanında aynı durumda bulunan kişinin, kızı Yulia olduğu belirlenmişti. İngiliz basınında yer alan haberlerde, yoğun bakımda tedavileri devam eden 66 yaşındaki Skirpal ile 33 yaşındaki kızı Yulia’nın kanında "bilinmeyen bir madde" bulunduğu bildirilmişti. İngiliz polisi baba ve kızın bulunduğu bankın yanı sıra bölgedeki bir restoran ile bir barı güvenlik kordonuna alırken, güvenlik kamerası görüntülerinde tespit edilen şüpheli bir erkek ile bir kadının da kimliğini tespit etmeye çalışıyor.
İngiliz polisinden daha önce yapılan açıklamada, olayın soruşturulduğu ve herhangi bir suç işlenip işlenmediğinin belirlenmesi için çalışmaların devam ettiği duyurulmuştu. Rus mahkemesi, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006 yılında Sergey Skripal'e 13 yıl hapis cezası vermişti. Dimitri Medvedev’in devlet başkanlığı döneminde affa uğrayan Skirpal, 2010 yılında ABD’nin tutukladığı 10 Rus ajanı ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da takas edilen 4 casus arasında yer almıştı.
Daha sonra İngiltere’ye gelen Skirpal’in, ülkenin güneybatısındaki Salisbury’de düşük profilli bir yaşam sürmeye başladığı belirtiliyor. Rusya, Skirpal’in 1990’lı yıllardan itibaren bilgi sızdırdığı İngiliz dış istihbarat servisi MI6’ya, Rusya’nın Avrupa’daki casuslarının kimliklerini de ifşa ettiğini öne sürmüştü.
Basındaki haberlerde Skirpal'in eşi ile oğlunun son birkaç yıl içinde trafik kazalarında öldükleri belirtilerek, Rus ajanın da İngiliz polisine, hayatından duyduğu endişeyle ilgili başvuruda bulunduğu iddia ediliyor.