Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Hindistan'da vatandaşlık kaydı tartışması başladı... 4 milyon kişi vatansız kalabilir

        Hindistan'da ulusal vatandaşlık kaydı açıklandı. Ancak listede Assam'da yaşayan 4 milyon kişiye yer verilmedi. Bu da bölgedeki etnik azınlıklara karşı cadı avı başlatılacağı korkusuna neden oldu. 4 milyon insan vatansız kalma riskiyle karşı karşıya kaldı.

        LİSTEYE İTİRAZ ETMEK İÇİN 1950'YE AİT KAYITLAR GEREKİYOR

        Hindistan Vatandaşlık Kayıt Dairesi, listede ismi olmayanların mahkemeye itiraz hakkı olduğunu duyurdu. Sınır dışı uygulamasının hemen başlamayacağını da belirtti. Yine de eleştirilerin ardı arkası kesilmedi. Zira itirazın geçerli sayılması için Assamlılar, atalarının 1951 tarihli "ulusal vatandaşlık kaydında" yer aldığını kanıtlamak zorunda. Olası protestolara karşı Assam'da güvenlik önlemleri artırıldı. Eyalete ek polis konuşlandırıldı, komşu eyaletlerde de sınır güvenliği artırıldı.

        LİSTE 1985'TE İMZALANAN ASSAM ANLAŞMASINA DAYANIYOR

        Bangladeş, 24 Haziran 1971'de Pakistan'dan bağımsızlığını ilan etmesiyle kurulmuş, bu binlerce kişinin komşu Hindistan'a kaçmasına neden olan bir savaşı başlatmıştı. Hindistan hükümeti savaşın başlamasından önce bölgeye geçenleri yasal vatandaş olarak kabul ediyor. Sonrasında gidenlerin ise vatandaşlığı tehlikede... 1985'te dönemin Hindistan Başbakanı Rajiv Gandhi'nin imzaladığı Assam Anlaşması'na göre, Assam'a 24 Mart 1971'den önce gittiğini kanıtlayamayan herkes, seçim kütüğünden silinip sınır dışı edilecek.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu