Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Dünya bunu konuşuyor... Trump ve Kim mayısta buluşacak!

        ABD Başkanı Donald Turmp, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a 'roket adam, kısa ve şişman' dedi. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ise, 'yaşlı bunak' diyerek yanıt verdi. Şimdi bu iki lider bir araya gelecek, tarihi bir görüşme gerçekleştirecek. Sürpriz görüşmenin haberi, Washington'dan geldi. Kısa bir süre önce Kuzey Kore'ye giderek Kim ile görüşen, Güney Kore Devlet Başkanı'nın ulusal güvenlik danışmanı Chung Eui-Yong, ardından soluğu ABD'de aldı. Bu temasların ardından Chung, Beyaz Saray'ın dışında kameraların karşısına geçti. Birbirlerini nükleer silahlarla tehdit eden iki ülke arasındaki buzları eritecek adımı açıkladı.

        ABD Başkanı Trump da attığı bir tweet ile duyuruyu onayladı. Görüşmenin planları yapılıyor dedi. Gelişmeyi 'büyük bir ilerleme' olarak nitelendirdi. Ancak mesajına 'uzlaşıya varılana dek yaptırımlar kalkmayacak' notunu düştü.

        İki ülke arasında resmi diplomatik ilişki bulunmuyor. Bugüne de iki ülkenin liderleri de hiç bir araya gelmedi. Dolayısıyla mayıs ayında yapılması planlanan Trump ve Kim buluşması, bir ilk olarak tarihe geçecek. İki ülke daha aylar önce, savaşın eşiğinden dönmüştü. Kuzey Kore nükleer ve kıtalararası füze denemeleri gerçekleştirmiş, füzelerin ABD'yi vurabileceğini öne sürmüştü. Bunun üzerine yaptırımları ağırlaştıran Trump, gerekirse Kuzey Kore'yi yok etme tehdidinde bulunmuştu.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu