Uber tüm dünyada taksicilerin hedefinde
Yunanistan, Fransa, Kolombiya, Portekiz... Cep telefonuyla ulaşım hizmeti veren 'Uber' uygulaması, son yıllarda dünyanın farklı noktalarında protesto ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan'ın başkenti Atina'da, yüzlerce taksi şoförü kontak kapattı, Uber'e karşı sokağa çıktı. Uygulamanın toplu taşımayı istila ettiğini savundu. Uber için çalışan bir araca saldırdı. Aracın şoförü, taksicilerin elinden kendini zor kurtardı. Ancak bu görüntüler yeni değil. Zira, Uber uygulaması hayata geçtiğinden bu yana tüm dünyada taksicilerin hedefi konumunda.
O örneklerden biri, Kolombiya'dan... Geçtiğimiz mayıs ayında, 20 kentte ayaklanan taksiciler yolları kapattı. Çalışma şartlarını protesto etti, uygulamanın yasaklanmasını istedi.
Portekiz de büyük bir protestoya sahne olan ülkelerden... Zira Lizbon, Porto ve Faro gibi kentlerde, 6 bini aşkın taksici sokağa döküldü; 'Uber rekabet kanunlarına aykırı' dedi.
Benzer görüntüler Fransa'da da yaşandı. Birçok kentte uygulamaya karşı isyan eden taksiciler, araçları ve lastikleri ateşe verdi; barikatlarla yolları kapattı. Protestolara biber gazıyla müdahale eden polis, taksicileri gözaltına aldı.
2009 yılında ABD'nin San Francisco eyaletinde kurulan Uber ulaşım ağı, 60'ın üzerinde ülkede faaliyet gösteriyor. Taksilerin sunduğu hizmete alternatif oluşturduğundan, rekabeti artırıyor; taksicilerin tepkisini çekiyor. Bu nedenle de taksiciler tarafından emek hırsızlığıyla ve yasa dışı çalışmakla suçlanıyor.