Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yeni Medya Türkiye'nin en büyük süper bilgisayarı: 2 oda büyüklüğünde!

        Süper bilgisayarlar basit olarak; yoğun paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem olarak tanımlanıyor.

        Süper bilgisayarların en büyük özelliği bilimde, deney ve hesaplamayı birleştiren hesaplamalı bilim gibi yeni metodolojilerin oluşmasını sağlaması.

        Süper bilgisayarların ilki 1960'larda Seymour Cray tarafından Control Data Corporation da tasarlandı.

        ZİRVEDEKİ İSİM ÇİN

        Çin'in listede birinciliği kimseye kaptırmaması oldukça şaşırtıcı fakat zirveyi bırakmayan Çin, aynı zamanda bu alanda ne kadar iyi olduğunu da gözler önüne seriyor. Listede sizin de farkedeceğiniz üzere bir çok Amerikan asıllı süper bilgisayar bulunuyor.

        SÜPER BİLGİSAYARLARDA İLK 10

        1- Tianhe-2 (Çin)

        2- Titan (Amerika)

        3- Sequoia (Amerika)

        4- K computer (Japonya)

        5- Mira (Amerika)

        6- Trinity (Amerika)

        7- Piz Daint (İsviçre)

        8- Hazel Hen (Almanya)

        9- Shaheen II (Suudi Arabistan)

        10- Stampede (Amerika)

        Image Title 1 Image Title 2
        Description

        6 KEZ BİRİNCİLİK KAZANDI

        Çin'deki National University of Defense Technology (Ulusal, Savunma Teknolojileri Üniversitesi), Guangzho'daki ulusal süper-bilgisayar merkezinde, Linux ile çalışan bir Tianhe-2 süper-bilgisayar geliştirildi. Sistem, 48.000 Xeon Phi hızlandırıcı ile güçlendirilmiş, 32.000 adet Xeon işlemci ve 33.86 petaflopluk (saniyede katrilyon tane matematik hesaplaması) peformansını desteklemek için bir petabytelık bir hafızaya sahip.

        Tianhe-2 hakkında belki de en etkileyici detay, makinenin içinde bulunan yerli donanım miktarı. 2013'ten beri zirveyi kimseye bırakmayan Tianhe-2, altıncı kez birincilik alarak dünya rekorunu da kırdı.

        Şinhua ajansının haberine göre senede iki defa yapılan en hızlı bilgisayarlar yarışına ABD , Almanya ve ÇİN katıldı .Toplam 500 süper bilgisayarın katıldığı yarışmada Tianhe 2 altıncı kez birincilik aldı. Saniyede 33,86 petaflop işlem yapılan Tienhı-2 saniyede 17,59 petaflop işlem yapabilen ABD yapımı Titan’a göre neredeyse iki kat daha hızlı.

        ABD, 2013’teki 265 olan süper bilgisayar sayısını kasım ayı itibariyle 201’e düşürdü. ABD ve Almanya tarafından düzenlenen Top 500 Yarışması dünyanın en hızlı süper bilgisayarını belirlemek için dünya tarafından kabul edilen tek otorite.

        Çin’in Savunma Teknolojileri Ulusal Üniversitesi tarafından tasarlanan Tienhı-2, Guangzhou’daki Ulusal Süper Bilgisayar merkezinde yer alıyor.

        TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ

        Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknoparkı’na Türkiye’nin en hızlı ve güçlü bilgisayarını kuran SVR Bilgi Teknolojileri, “Süper bilgisayarı” hayata geçirdi.

        24 kabin, 290 sunucu, 5 bin 120 çekirdek ve saniyede 147 trilyon işlem yapma gücüne sahip olan süper bilgisayar, 80 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve 4 kamera ile korunuyor.

        Parmak izi ile giriş yapılan süper bilgisayarın sistem odasına birkaç kişi dışında kimse giremiyor. Bilgisayarı yangına karşı özel gazlı sistem koruyor. Sensörler yangını algıladığı zaman havadaki oksijeni tutarak yangının çıkmasını engelleyen gaz salıyor. Isı ve darbeye karşı dayanıklı özel camlar bulunduğu odada, sistemi elektriksiz 10 dakika götürebilecek güç kaynağı de yer alıyor. ‘Süper bilgisayar’ siber saldırıdan da özel yöntemlerle korunuyor. İnternetten bilgisayara erişim, yüksek kapasiteli güvenlik duvarıyla sağlanıyor. Saldırılara karşı yönlendirici cihazlar olası saldırıları yok ediyor. Kullanıcılar da özel bir ağ ile sisteme giriş yapıyor.

        Süper bilgisayar için 8 milyon dolar yatırım yapıldı. Söz konusu süper bilgisayarın en hızlı 500 bilgisayar arasına rahatlıkla girebileceği düşünülüyor.
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa