Sonbahar Ekinoksu Nasıl Yazılır? TDK ile Sonbahar Ekinoksu Doğru Yazılışı Nedir?
Sonbahar Ekinoksu nasıl yazılır sorusu, bu kelimenin doğru yazımı hakkında bilgi edinmek isteyenler tarafından araştırılmaktadır. Zira Türkçe, kelime açısından zengin bir dildir. Kelime sayısının fazlalığı düşünüldüğünde, bazı kelimelerin doğru yazılışı ise zaman zaman karıştırılmakta veyahut yanlış yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından Sonbahar Ekinoksu doğru yazılışı ile ilgili bilgi paylaşılmıştır. Peki, Sonbahar Ekinoksu nasıl yazılır, doğru yazımı nedir? İşte, Sonbahar Ekinoksu doğru yazımı ile ilgili detaylar...
Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.
SONBAHAR EKİNOKSU NASIL YAZILIR?
Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Sonbahar Ekinoksu kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Sonbahar Ekinoksu nasıl yazılır? İşte, Sonbahar Ekinoksu kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…
SONBAHAR EKİNOKSU DOĞRU YAZILIŞI
sonbahar ekinoksu
SONBAHAR EKİNOKSU KELİMESİNİN ANLAMI
Kuzey Yarımküre'de gece ve gündüzün eşit olduğu sonbaharın ilk günü. Sonbahar ekinoksu kelimesinin doğru yazılışı “sonbahar ekinoksu” şeklindedir. Etimolojik kökeni Latince’den gelmektedir. “Sonbahar” kelimesi, “sona doğru”, “biterken” anlamına gelen “sona” kelimesiyle “kaynar” anlamına gelen “bahr” kelimesinin birleşmesinden oluşmuştur. “Ekinoks” kelimesi ise Latince “aequinoctium” kelimesinden türetilmiştir. “Aequi” kelimesi “eşit” anlamına gelirken, “nox” kelimesi “gece” anlamına gelir. Birleşerek “eşit günde gece” anlamına gelmektedir.Sonbahar ekinoksu, Güneş’in eşit gece ve gündüz süresine sahip olduğu noktadır. Yani, bu dönemde güneş doğuda tam tepede doğar ve batıda tam tepede batmaktadır. Sonbahar ekinoksuna denk gelen tarih, her yıl 22 veya 23 Eylül’dedir. Sonbahar ekinoksu, mevsim geçişlerinin bir zamanıdır ve dünyanın kuzey yarımküresinde sonbaharın başlangıcını, güney yarımkürede ise ilkbaharın başlangıcını ifade eder. Bu dönemde ağaçların yaprakları sararmaya başlar, hava serinlemeye başlar ve günler kısalır.Sonbahar ekinoksu terimi, astronomi ve meteoroloji alanlarında sıklıkla kullanılan terimlerden biridir. Ayrıca sanat, edebiyat ve günlük konuşmalarda da kullanılan bir ifadedir.