Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Sesteş Nasıl Yazılır? TDK ile Sesteş Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        SESTEŞ NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Sesteş kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Sesteş nasıl yazılır? İşte, Sesteş kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        SESTEŞ DOĞRU YAZILIŞI

        sesteş

        SESTEŞ KELİMESİNİN ANLAMI

        Türk dilinin bir mortografik özelliğidir; kelime, kökünün sesteşi ile kurulur. Sesteş (ses eşleştirme), özne, öğe veya özne-öğe ilişkilerinin sessel olarak temsil edilmesi anlamına gelir. Sesteş sözcükler fonetik ve semantik değişkenlere göre öznellik, öğellik vb. kültürel kategorilere göre irdelenir. Farklı dilelere geçerken sesteş kullanılır ve kökeni korunurken anlam değişiklikleri yaşar. Sesteş, çağdaş Türkçe gramer ve cümle kurmada kullanılan sesli veya sessiz harflerin karşılıklı olarak birbirine uyup uymadıklarının incelenmesi olarak tanımlanır. Sesteşli sözcükler Türk Dilinin sevimlilik, uyumluluk ve duygululuk özelliklerini vurgular. Sesteş, özellikle Türkçe ve Türkçenin kökeni olan Orta Asya kökenli diller arasında kullanılan bir özelliği temsil eder. Sesteş Türkçe metinlerin okunabilirliğini ve zenginliğini artıran özellik olarak görülür. Sesteşin en önemli özelliği, sözcüklerin kökünün sesli olarak korunmasıdır. Bu, konuşma ve yazılı dil arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirdiği gibi, dili kullanımının daha kolay olmasını sağlar. Sesteş, Türkçeye özgü ve güzel örneklerin oluşturulmasına imkan tanır. 

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • sesdeş
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa