Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Sağgörülü Nasıl Yazılır? TDK ile Sağgörülü Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        SAĞGÖRÜLÜ NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Sağgörülü kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Sağgörülü nasıl yazılır? İşte, Sağgörülü kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        SAĞGÖRÜLÜ DOĞRU YAZILIŞI

        sağgörülü

        SAĞGÖRÜLÜ KELİMESİNİN ANLAMI

        Sağgörülü kelimesinin doğru yazılışı “sağgörülü” şeklindedir. Basiretli anlamına gelir.“Sağgörülü” kelimesi, “sağ” ve “görü” kelimelerinin birleşiminden oluşur. “Sağ” kelimesi, Türkçede “doğru, yanlışa uymayan, doğal, gerçek” gibi anlamlara gelirken, “görü” kelimesi ise “görme, anlama, algılama” gibi anlamlara gelir. Bu birleşimden “doğru algılama yetisi olan, başkalarına anlayış ve hoşgörüyle yaklaşan, makul ve mantıklı kararlar veren kişi” anlamı çıkar.Türkçe dilinde “sağgörülü” kelimesi, genellikle insanların bir konuya objektif ve tarafsız bir şekilde yaklaşmalarını, ısrarcı ve önyargılı bir tutum yerine anlayışlı olmalarını ifade etmek için kullanılır.Örneğin:– Annem sağgörülü bir kadındır, herkesin farklı fikirlere sahip olduğunu anlar ve tartışmalarda herkesin düşüncesine değer verir.– Başarılı bir lider olabilmek için sağgörülü olmak önemlidir, farklı bakış açılarını göz önünde bulundurarak çözümler üretebilmek gerekir.– Toplumsal sorunlara çözüm üretebilmek için insanların sağgörülü olması önemlidir, birbirlerine saygı duymaları ve hoşgörülü davranmaları gerekmektedir.Etimolojik olarak, “sağgörülü” kelimesi Türkçe kökenlidir. “Sağ” ve “görü” kelimeleri, Türkçeye Arapça kökenli “saḡir” ve “görme” kelimelerinden geçmiştir.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • sağ görülü
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa