Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? İllaki Nasıl Yazılır? TDK ile İllaki Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        İLLAKİ NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. İllaki kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, İllaki nasıl yazılır? İşte, İllaki kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        İLLAKİ DOĞRU YAZILIŞI

        illaki

        İLLAKİ KELİMESİNİN ANLAMI

        “Illaki” kelimesi Türkçe’de genellikle “muhakkak, kesinlikle” gibi anlamlarda kullanılır. Bazen bir şeyin zorunlu bir biçimde olacağını ifade ederken, bazen de bir direnişi veya ısrarı belirtmek için kullanılır.“Illaki” kelimesi Farsça kökenlidir. Farsça “ila” (kadar, boyunca) ve “lazım” (gerekli) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Ortaya çıkan “ila-lazım” kelimesi zamanla Türkçe’ye yerleşmiş ve günümüzdeki “illaki” halini almıştır.Bu kelime genellikle konuşma dilinde yer alırken, yazı dilinde daha resmi ifadeler kullanılır. Ayrıca, “illaki” kelimesi, bölgesel ve seviyeye bağlı dil farklılıklarına göre daha az veya daha çok kullanılır. Örneğin, bazı ağızlar ve lehçelerde "illaki" kelimesi yerine "mecburiyetle" ya da “mutlaka” kelimeleri kullanılır.Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre “illaki” kelimesinin doğru yazılışı, iki ‘l’ ve sonunda bir ‘i’ harfi olacak şekilde “illaki” şeklindedir. Yanlış bir biçimde “ıllaki”, “ilaki” ya da “ıllakı” şeklinde yazımları görülebilir fakat bunlar doğru değildir. Örnek bir cümleyle illaki kelimesinin kullanımı şu şekildedir: “Illaki bu işi yapmak zorunda değilsin, başka seçenekler de var.”

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        İllaki gideceğim diyor.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • illa ki 
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa