Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Kulüpler Birliği'nden devrim gibi karar: Süper Lig A.Ş. kurulacak - Futbol Haberleri

        Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Süper Lig'in kaynak yönetiminin Kulüpler Birliği tarafından yapılmasının zamanı geldiğini, bir an evvel Süper Lig AŞ'nin kurulması için tüm kulüplerin mutabakat içinde olduğunu söyledi.

        Haliç Kongre Merkezi'de yapılan Kulüpler Birliği Vakfı toplantısının ardından açıklama yapan Gümüşdağ, Türkiye profesyonel liglerinin yayın hakları ve sponsorluk gelirleri dahil olmak üzere tüm gelir kaynak yönetimlerinin Kulüpler Birliği tarafından üstlenilmesi konusunu görüştüklerini söyledi.

        "Dünyadaki örneklere tek tek bakıldığında Türkiye'de geç kalınmış bu sürecin bir an evvel başlaması lazım" diye konuşan Gümüşdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Toplantıya katılan tüm kulüp temsilcilerimizle mutlak bir mutabakat içindeyiz. Türkiye'de yayın ihaleleri ve sponsorluklar dahil tüm ticari kaynak yönetiminin yakın bir gelecekte mutlaka Kulüpler Birliği tarafından üstlenilmesi gerektiğine inanıyoruz. Tıpkı İngiltere Premier Ligi, Almanya Bundesliga, İtalya Serie A ve Fransa Ligue 1 gibi Süper Lig'in de kaynak yönetiminin Kulüpler Birliği tarafından yapılması zamanı gelmiştir. Dolayısıyla en kısa sürede Kulüpler Birliği Vakfı altında Süper Lig AŞ'nin kurulması gerekiyor. Bu şirketin tamamen şeffaf ve kurumsal sorumluluk ilkeleri içerisinde yönetilmesi, bağımsız bir denetim mekanizması tarafından denetlenmesi hedeflenmeli."

        Konuyla ilgili önümüzdeki hafta Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'i ziyaret edeceğini belirten Gümüşdağ, "Sonra da Sayın Spor Bakanımızı, Sayın Başbakanımızı ve Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret edeceğiz, bu konuyu kendilerine anlatacağız, arz edeceğiz" dedi.

        Premier Lig ve Bundesliga yöneticileriyle İngiltere ve Almanya'daki işleyiş hakkında görüşeceklerini aktaran Göksel Gümüşdağ, bir sonraki toplantının, Süper Lig AŞ şirket yapılanması detaylarını tartışmak için 7 Nisan Salı günü yapılacağını söyledi. Gümüşdağ, "Süper Lig AŞ'nin bir evvel kurulması için hepimiz mutabakat içindeyiz. Hazırız ve bugün itibarıyla harekete geçmiş bulunmaktayız" ifadelerini kullandı.

        Toplantıya mazeret bildiren Fenerbahçe ve Trabzonspor dışında tüm kulüplerin temsilcileri katıldı.

        "YAYIN İHALESİ 1-1,5 KAT BÜYÜYECEK"

        Yayın ihalesinin Kulüpler Birliği Vakfı tarafından yapılması gerektiğine inandıklarını dile getiren Gümüşdağ, "Dolayısıyla ikinci aşamasında da yayın gelirinin, 2017 yılındaki yayın ihalesinin 1-1,5 katı büyüyeceğine inanıyorum. Bugün havuz dağılımı ve diğer konularla ilgili konuşmadık. Öncelikle dünyada örnekleri olduğu gibi ilk önce yayın ihalesi, sponsorlukları ve pazarlamanın hepsinin Kulüpler Birliği Vakfı üzerinde oluşmasının ve 2017 yılında yayın ihalesinin Kulüpler Birliği Vakfı tarafından yapılmasında mutabakat sağladık" diye konuştu.

        SÜPER LİG’DE YAYIN GELİRİ NASIL DAĞITILIYOR?

        * % 11’i Sü­per Lig’de şam­pi­yon olan ta­kım­la­rın şam­pi­yon­luk sa­yı­la­rı­na gö­re

        * % 35’i ku­lüp­le­re eşit olarak

        * % 45’i per­for­man­sa bağ­lı ba­şa­rı pri­mi ola­rak

        * % 9’u ise ilk al­tı­ya gi­ren ta­kım­la­ra ba­şa­rı pri­mi ola­rak

        AVRUPA'DAN ÖRNEKLER

        İngiltere Premier Lig’in havuz sistemi var. Maç yayın hakları kulüplerin kurduğu ve ligi yöneten Premier Plc. Şirketi tarafından pazarlanıyor.

        İspanya La Liga’da her kulüp kendi yayın haklarını kendisi pazarlıyor. Ancak 2016-17’den sonra havuz sistemine geçilecek.

        Almanya Bundesliga’da da havuz sistemi var ve yayın hakları Kulüpler Birliği tarafından pazarlanıyor.

        "2017'DE YAPILACAK OLAN YENİ YAYIN İHALESİNİN KULÜPLER BİRLİĞİ TARAFINDAN YAPILMASINI İSTİYORUZ. BU SÜRECİ BAŞLATTIK"

        Toplantı sonrası NTV Spor'a da konuşan Göksel Gümüşdağ şu ifadeleri kullandı:

        "2 saatlik bir toplantı yaptık. Dünyada ve Avrupa'da örnekleri olan, ekonomik ve ticari kısmının Kulüpler Birliği tarafından yapılmasını konuştuk. Bugün bu süreç başladı. Premier Lig'de Kulüpler Birliği 92 yılında kurulmuş. Ve yayın ihaleleri Kulüpler Birliği tarafından yapılıyor. Bundesliga da aynı şekilde, Kulüpler Birliği tarafından yapılıyor. İtalya Serie A'da da aynı şekilde yapılıyor.

        Biz de, TFF'de olan bu yetkinin 2017'de yapılacak olan yeni yayın ihalesinin Kulüpler Birliği tarafından yapılmasını istiyoruz. Bütün Süper Lig kulüpleri olarak mutabıkız. Bu süreci başlattık. Türk futbolu için çok önemli bir karar olacak.

        Zaman içinde hem pazarlama hem de marketing anlamında bu pastanın büyüceğine inancım tam. Şu an havuzu tartışmaktan çok yayın haklarının kimler tarafından yönetiliyor olması önemli. TFF'nin üzerinde de çok yük var."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa