Science dergisinden İstanbul depremi uyarısı
Science dergisinde yayımlanan bir makalede, olası İstanbul depremine dair uyarıda bulunuldu. Makalede, Ana Marmara Fayı'na dikkat çekilerek, bu faydaki hareketliliğin kilitli olduğu ifade edilen segmente doğru ilerlediği ve burada 7 ve üzeri büyüklükte deprem oluşturabileceği belirtildi.
Science dergisinde yayımlanan bir makalede, olası İstanbul depremine ilişkin uyarıda bulunuldu.
Makalede, Ana Marmara Fayı'nın İstanbul açısından sismik risk oluşturduğu belirtilirken, bu fayda yer alan hareketliliğin Batı'dan Doğu'ya doğru ilerlediğine dikkat çekildi.
Söz konusu makalede, son 20 senede meydana gelen depremler ele alınırken, depremlerin doğuya doğru bir eğilim gösterdiği vurgulandı. Makalede, "kilitli" olarak nitelendirilen Prens Adaları segmentinde gerçekleşebilecek bir depremin büyüklüğünün 7 ve üzerine ulaşabileceği kaydedildi.
Makale, ABD basınının da dikkatini çekti. New York Times'ta (NYT) yer alan haberde, Türkiye'nin en büyük şehrinin sismik bir felaketle karşı karşı olduğu dile getirildi. NYT'ye konuşan sismolog Patricia Martinez Garzon, depremlerin tahmin edilemeyeceğini söylerken, "Etkilerinin azaltılmasına ve olağandışı bir durumun olup olmadığını tespit etmeye odaklanmalıyız." diye konuştu.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de ilgili makaleye dair sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
Görür, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Arkadaşlar, bir Amerikan gazetesinin paylaşımı üzerine (The New York Times) Marmara’da deprem haberleri yine çoştu. Kim ne diyor bilmem. Marmara denizinde tarihten önce, Bizans döneminde ve Osmanlı döneminde deprem oldu. Cumhuriyet dönminde de er geç olacak. Eşeğini sağlam kazığa bağlamak istiyorsan kentini “deprem dirençli” yapacaksın o kadar. KENTSEL DÖNÜŞÜM deprem dirençli kent değildir."