Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

CEYDA ERENOĞLU/HT GAZETE

PREMATÜRE bebeklerin gelişimine yardım ederek hayatın ilk günlerinden itibaren onları çeşitli risklerden koruyan temel besin öğesinin anne sütü olduğu belirtiliyor.

Erken doğan bu bebeklerin beslenmesinde, anne sütünü kalori ve içerisindeki mineraller açısından zenginleştirecek ek tozlar kullanılabiliyor. Bebek, bu beslenme planına ek gıdaya başlayana kadar devam edilebiliyor. Liv Hospital Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanları Dr. Gülnihal Şarman ve Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı, bebekteki doku tamiri ve nörolojik gelişimi desteklemek için yeterli protein ile omega-kalsiyum alımına çok dikkat etmek gerektiğinin altını çiziyor.

Anne sütü, prematüre bebeklerde yalnızca beslenme ve kilo aldırma amaçlı değil, aynı zamanda doğal bir ilaç olarak kullanılıyor. Özellikle 1500 gramın altında doğan bebeklerde henüz olgunlaşmamış ve emilim yüzeyi gereken özelliklere kavuşmamış bağırsaklar, anne sütü sayesinde gelişiyor. Bunun yanında bağırsak duvarının kuvvetlenerek mikroplara karşı direnç kazanması yine anne sütünün yardımıyla oluyor. Sütün içeriğindeki uzun zincirli yağ asitleri, bebeğin göz ve beyin gelişimini olumlu yönde etkilediği için önem taşıyor. Uzmanlar, gelişmiş ülkelerde 1500 gramın altında doğan bebeklerin kendi annelerinin sütü yoksa başka bir anneden gelen bağışlanmış sütlerin bebeğe verilmesinin yaygın olduğunu belirterek, bunun çok doğru bir davranış olduğunun altını çiziyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ