Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Genel olarak harcama kapasitesinde Avrupa'nın 8. ligi olsak da mücadele ve sonuç bakımından bu listeden çok uzağız. Avrupa başarısızlığının bence en temel 2 sebebi Türk teknik direktörler ve Türk hakemleri. Sebeplerini defalarca yazdım/söyledim. Temposuz lig, seni Avrupa seviyesinde bir yere kadar getiriyor. İlerletmiyor.

Ama yabancı hocalarla da hezimet yaşıyoruz. Bunun temel sebebi ise takımlarımızda kalite ve isimleri ile oynayan ancak güncel olmayan futbolcuların varlığı. Öncelikle 'Güncel Futbolcu'yu tanımlayalım. Günümüz futbolunda 3 temel özelliği olmayan isimler sadece 5 büyük ligde değil hiç bir orta - orta/üst lig takımında oynayamıyor.

Bu 3 temel özellik şunlar:

• Pozisyon bilgisi

• Hareketlilik

• Top taşıyabilme, yani dripling.

Dripling yoksa ya sırtı kaleye dönük santrfor oynayabilirsiniz ya da 2 stoperden biri olabilirsiniz. Bu 2 mevki dışındaki hiç bir mevki aksini kabul etmiyor. Dzeko misal. Driplingi yok. Ama pozisyon bilgisi ve hareketliliği ile hala iş yapıyor. Ya da bu fizik kalitesi ile orta/üst sınıf lig takımlarında oynayamayacak Icardi büyük klası ve süper zekası ile iş yapıyor. Ama bizim takımlarımız da driplingçi ve hareketliliği düşük birden fazla ismi Avrupa seviyesinde kaldıramıyor. Sergio Oliviera - Krunic - Onana hatta Cher N'Dour gibi isimler bir anda aklıma gelenler. Teknik kabiliyetleri olsa temposuz - driplingsiz merkez orta saha artık güncel değil. Kerem Demirbay, güncel olmayan oyuncu profiline en güzel örneklerinden biri. Hareketliliği ve oyun bilgisi üst düzey olan ve harika bir savunmacı olan Torreira bile belli bir aşamada belli bir seviyede dripling eksikliğini gösteriyor. Onu 5 büyük ligde kalıcı yapmayan da bu. Fenerbahçe ya da Bayern deplasmanında vazgeçilmez olacak olan ve hep iyi oynayan Torreira, misal Kopenhag ve Prag deplasmanlarında hücum açısından bir kişi eksik oynatabiliyor takımını. Bu minvalde İsmail Yüksek'in geliştirmesi gereken yön de belli. Amrabat'ın da sıçrama yapamama sebebi de.. Ancak güncel olmayan oyunculara en temel örnekler Çağlar - Becao ve Tadic. Günümüz futbolu artık stoperlerin en az birinden dripling ve katedebilme özelliği istiyor. Bu yazıyı okuyanlar lütfen Totthenam'ın ManU'yu 3-0 yendiği maçın ilk golünü izlesin. Abdülkerim Bardakçı'nın Osimhen'e asist yaparkenki driplingini de.. Çağlar'da da Becao'da da bu özellikler yok. O nedenle F.Bahçe'nin Güncel Futbol stoperlerinin Dijku ve Jayden olması gerek bence. Jaydon'ın geçen sezon USG deplasmanında attığı gol ile bu sezon G.Saray derbisinde kaçırdığı gol pozisyonu en güzel örnekler. Ama iş stoperlere gelmeden F.Bahçe'nin belki de takımın en pozisyon bilgisi yüksek ismi olan Tadic'den vazgeçmesi gerek. Tadic dripling yapamıyor ve hareketliliği de sınırlı. Harika bir tekniği, üst düzey oyun bilgisi ve süper bir zekası olsa da ne yazık ki güncel değil. O bölgede günümüz gerekliliklerini karşılaması muhtemel isim Oğuz Aydın. Driplingi ve fizik gücü var. Gol atabiliyor. Pozisyon bilgisi de oynadıkça gelişir. Oğuz Aydın ile birlikte İrfan Can değerlendirilmeli. Ancak Mou, kariyerine ve ismine saygıdan Tadic'i Avrupa listesine yazdı. Dusan Tadic ligimizde iş görse de orta/üst seviye hiç bir maçta oynaması mümkün değil. Bu 'Güncel Futbolcu' ve olmayan futbolcu tanımımızı ilerleyen günlerde daha da açarak başka yazılarda da kullanacağım. Avrupa'da belli düzeyde bir yerlere gelmek istiyorsak daha fazla güncel futbolcu ile oynamalıyız.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar