Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Kadir Kaymakçı Yapay zeka bizi süper insan yapar mı?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dün sosyal medyada, ABD Başkanı Biden’la yaklaşan seçimlerdeki rakibi Trump’ın TV canlı yayınında karşı karşıya geldiği ‘düello’nun yapay zeka tarafında Türkçe seslendirilmiş versiyonunu izledim. Gerçi ‘düello’yla ilgili yazılanlara bakarsanız iki başkan adayı da yapay zekayla canlandırılmış olsa kimse tuhaf karşılamazdı eminim. Neyse konumuz bu değil…

        Yok şurası şöyle olmamış, burada mantık hatası var gibi şeyler söylemeyeceğim, birkaç dakika içinde bir saatten fazla süren bir tartışmaya böyle bir dublaj yapması bile yeter… Kaldı ki yapay zeka henüz emekliyor (belki de artık yürümeye başlamıştır; koşması ise çok yakın).

        Bütün o “çok mekanik, duygusal tonlamaları yapamıyor” gibi itirazları geride bıraktığımızı düşünüyorum. Geçen yıl Hollywood’ta yapılan grevin nedenleri arasında yapay zekanın seslendirme sanatçılarını işsiz bırakacağı endişesi de vardı. Sanatçılarla yapımcılar bir orta yol buldular ancak yapay zekanın Hollywood’da birçok alanda kullanıldığı bir sır değil. Seslendirme de bunlardan biri… Birçok ünlü sanatçı sesini kullanma haklarını yapay zeka şirketlerine satıyor. Bu alandaki en ‘ses’ getiren satışlardan biri Star Wars evreninin ikonik karakteri Darth Vader’ı seslendiren James Earl Jones’un ‘sesini’ LucasFilm’e satmasıydı. 91 yaşındaki Jones’un sesi, tonlamaları, vurguları öğrenebilen bir yapay zeka programı sayesinde sonsuza kadar yaşamaya devam edecek ve gelecekte yapılacak Star Wars filmlerinde Darth Vader o ‘korkutucu’ sesiyle hep var olacak.

        DOĞAL ZEKAYLA YAPAY ZEKA BİRLEŞECEK

        Ben burada yapay zekanın seslendirme yapmasına şaşırırken Birleşik Krallık’ta 4 Temmuz’da yapılacak seçimlerde ‘AI Steve’ adlı bir yapay zeka programı Brighton’dan milletvekilliği için adaylığını koydu! "Ne!!??" dediğiniz duyar gibiyim… Yukarıda da dedim ya bu daha başlangıç. Yapay zekayla yazılacak kitaplar, çekilecek filmler, bestelenecek şarkılar…

        50 yıldan fazla bir süredir yapay zeka konusunda çalışan Ray Kurzweil, 2045 yılına kadar yapay zekanın bugünküne göre milyon kat daha genişleyeceğini söylüyor. ‘İnsanlık 2.0’ kitabı bundan 20 yıl önce tüm dünyada olay olan Kurzweil, bilgisayarların 2029 yılında insan seviyesinde zekaya ulaşacağını 2045’te ise bilgisayarlarla birleşip -o buna ‘teklik’ diyor- ‘süper insan’ olacağımızı düşünüyor. Yapay zeka konusunda Google’a danışmanlık yapan Ray Kurzweil yapay zekanın şu andaki en büyük eksiğinin bilgi işlem gücü olduğunu söylüyor: “Ancak bu konuda her geçen gün daha da güçleniyor. Daha iyi aloritmalara, daha fazla veriye ihtiyacı var. Yapay zekanın gördüğü ‘halüsinasyonlar’ 2 yıl öncesine göre artık daha az. Bir cevaba sahip olmadıkları için bu sorun ortaya çıkıyordu. Yapay zeka hızla akıllanıyor, daha da akıllanacak.”

        Biden’la Trump’ın seslendirmesini dinlerken bu akıllanma sürecinin ne kadar hızlı olduğunu düşünüyordum. Kurzweil, doğal zekamızla sibernetik zekanın bir noktada birleşeceğini söylüyor: “Bunu mümkün kılan şey, nihayetinde kılcal damarlar yoluyla beynimize girecek molekül büyüklüğünde robotlar olan nanobotlar olacak. Bu sayede 2045 yılına kadar zekayı bir milyon kat artıracağız ve bu da farkındalığımızı ve bilincimizi derinleştirecek. Telefonunuzun beyninizde olduğunu düşünün onun gibi bir şey. Bir soru sorulduğunda beyniniz telefonunuz gibi cevap için ‘bulut’a gidecek. Siz bunu fark etmeyeceksiniz, çok hızlı cevap vereceksiniz. Şimdi bunu istemediğinizi söyleyebilirsiniz ama cep telefonları ilk çıktığında da bazıları istememişti şimdi dünyanın 4’te üçünde bir tane var!”

        ‘YENİ YETENEKLER YENİ İŞLER YARATACAK’

        Open AI birkaç ay evvel ChatGPT-4o yapay zeka modelinin yeteneklerini tanıtırken kullanılan ses ünlü oyuncu Scarlett Johansson’un sesine benzetilmişti. Johansson, ChatGPT-4o’nun sesini duyduğunda şok olduğunu ve öfkelendiğini söylüyor: “Ürkütücü bir şekilde benim sesime benziyordu o kadar ki en yakın arkadaşlarım bile aradaki farkı anlamadılar.”

        Şirket her ne kadar ünlü oyuncunun sesini taklit etmediklerini açıklasa da kimseyi inandıramadı!

        OpenAI'nin ChatGPT seslerinin oluşturulmasında, eğlence sektörünün profesyonelleriyle işbirliği yaptığını ve seslendirme sanatçılarına çalışmaları için ücret ödediğini açıkladı… Ancak konu artık herkesi aşmış durumda! Kimse gelen bu çığın önünde duramıyor. Geçtiğimiz günlerde Avustralya Seslendirme Sanatçıları Derneği (AAVA), yapay zekayı araştıran parlamento komitesine, yaklaşık 5 bin yerel seslendirme sanatçısının işinin tehlike altında olduğunu, ulusal bir radyo ağının insan seslendirme sanatçılarının yerini alacak teknolojiye aktif olarak yatırım yaptığını bildirerek bu konuda tedbir alınmasını istedi. İşçilerin istihdamda kalabilmesini sağlamak için yapay zekanın yaratıcı sektörde yasaklanmasını isteyenler var…

        Ray Kurzweil, yapay zekanın insanları işsiz bırakacağın konusunda hem endişelenmemiz hem endişelenmememiz gerektiğini söylüyor: “Belirli iş türleri otomatikleştirilecek ve insanlar etkilenecek. Ancak yeni yetenekler aynı zamanda yeni işler de yaratıyor. ‘Sosyal medya fenomeni’ gibi bir iş, 10 yıl önce bile mantıklı değildi. Bugün, her zamankinden daha fazla işimiz var ve ABD'de çalışılan saat başına ortalama kişisel gelir, bugünün dolarına göre ayarlandığında 100 yıl öncesinin 10 katı. Evrensel Temel Gelir 2030'larda başlayacak ve bu, iş kesintilerinin zararlarını hafifletmeye yardımcı olacak. O noktada yeterli olmayacak ancak zamanla yeterli hale gelecek.”

        ‘YAPAY ZEKAYLA İNSAN ARASINDA MÜCADELE OLMAYACAK’

        Ray Kurzweil’e göre doğal zekamızla yapay zekanın birleşip bir ‘teklik’ olarak bizi süper insanlara dönüştürmesine hepi topu 20 yıl kalmış... Daha uzun yaşayacağız, ölen insanlar dijital olarak yaşamaya devam edecek gibi daha bir dolu öngörüsü var Kurzweil’in ve hiç de umutsuz değil: “Biz ve yapay zeka arasında bir mücadele olmayacak: Yapay zekayla bir olacağız. Daha önce mümkün olmayan yeni şeyler yaratmamızı sağlayacak. Oldukça harika bir gelecek olacak.”

        Çok değil 20 yıl önce iPhone’un, Facebook’un, Twitter’ın (ben hala X diyemiyorum), Instagram’ın, TikTok’un, dijital paltformların, WhatsApp’ın, sosyal medya fenomenlerinin olmadığını tüm düşününce “Yok artık o kadar da değil 20 yıl sonra süper insan falan olmaz” demeye de çekiniyorum doğrusu! Tek söyleyebileceğim umarım onun dediği gibi harika bir gelecek olur! Bu kadar derdin arasında bir de Terminatörlerle savaşmak istemem yani:)