Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler İbrahim Yıldız Yabancı futbolcu kuralsızlığı!

        Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu katıldığı bir televizyon programında, “Önümüzde ki sezon yabancı sınırı kalkacak. Yeni kriterler gelecek…” ifadelerini kullandı.

        Uzun süredir tartışılan bu sorun, TFF Başkanı'nın açıklaması ile bir kez daha gündeme gelmiş oldu.

        Bilindiği gibi, neredeyse her sezon yabancı oyuncu kuralı tartışılır, kulüplerin talebi doğrultusunda bir karara bağlanır.

        Ancak, kararı alanlar da, uygulayanlar da mutlu olmaz bu sonuçtan.

        Ülkemiz ilk kez 1977-78 sezonunda yabancı oyuncu ile tanışmıştı. 2 yabancı oynatabilen takımlar süreç içerisinde artan sayılarla bugüne dek geldiler. O yıllarda Yugoslav oyuncular çok ilgi görüyordu. Bugün ise bırakın Avrupa’yı, Güney Amerika’dan Afrika’ya her ülkeden oyuncular takımlarımızda yer alıyor.

        Şimdi ki kural 14 yabancı oyuncuya izin veriyor. İlk 11’de ise 3 yerli oyuncu oynatma zorunluluğu var.

        Yabancı sınırının kalkmasını isteyenler olduğu gibi kriterlerin olmasını hatta yabancı sayısının fazlalığını eleştirenler var.

        Özellikle 4 büyük kulüp Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor başta olmak üzere bazı kulüpler yabancı sınırına karşı çıkıyorlar. Avrupa’daki takımları örnek gösterip, haksız bir rekabetten yakınıyorlar.

        Önümüzdeki sezon yeni kural uygulanır ise, Türk oyuncuların ilk 11’de şans bulmalarının tümden yok olacağını öne sürenler çoğunlukta.

        Federasyon için oldukça zor bir karar. Getirilecek kriterlerin gerçekçi olması için ciddi olarak kafa yormaları gerekiyor.

        Bugüne dek yapılmayanı deneyerek önemli bir adım atabilirler. Öncelikle, başkanların görüşü yanı sıra teknik adam, antrenör, hakem, futbolcu ve spor yorumcuları gibi tüm paydaşların dinlenmesinde yarar var.

        Eğer, kalıcı bir çözüm isteniyorsa…

        Yabancı kuralı ne yazık ki kuralsızlığa döndü yıllar içerisinde. Futbolumuza ne getirip ne götüreceği belirsiz. Altyapıların durumu ortada. Günümüzde bile, genç oyuncular forma şansı bulamazken gelecek onlar adına tam bir muamma.

        Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise menajerler.

        Bu karar çıkarsa şüphesiz en çok sevinen menajerler olacak. İstemedikleri büyüklükte bir pazara kavuşacaklar…

        Yazıyı bir kitap önerisi ile noktalayalım.

        Meslektaşım Atilla Türker, Futbolun Arka Bahçesi kitabında; Beşiktaş’tan Galatasaray’a, Fenerbahçe’den Trabzonspor’a uçan paralar, dönen dolaplar, cambaz menajerler, kifayetsiz yöneticiler, federasyondaki entrikaları belgeleriyle yazmış. İşin perde arkasını merak edenler için…