Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Esin Övet Albümü bir kere dinleyip karar vermek zor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        51'lik Tarkan'ın, "Kuantum 51" adını verdiği beklenen albümü çıktı.

        Konu Tarkan olunca beklenti ve beklentinin çapı da çok büyük oluyor haliyle. İsteniyor ki, Tarkan bir albüm çıkartsın yer, gök aynı anda her köşe başında şıkıdım şıkıdım oynasın.

        Ancak 2024 yılındayız.

        Bizim dilimizden çok ayrı bir dil konuşan, Z Kuşağı ile de karşı karşıya kalmışken Tarkan da aynı yerde saymasın bi zahmet. Tatil süresince birçok Z Kuşağıyla tanışma ve sohbet etme fırsatı bulmuş biri olarak her gün "Uzaylı bunlar" diye kendimi söylenirken buluyorsam Tarkan'ın da artık "Kız hepsi senin mi?", "Muck muck" demek istememesini anlayabiliyorum.

        Ülkenin en önemli starı Tarkan, yedi yıl aradan sonra albüm çıkartıyorsa az biraz daha zorlamalı, düşündürmeli, derinlere sürüklemeli. Ki bence tam da böyle yapmış "Kuantum 51" de. Bir kere dinleyip karar vermek, paylaşmak, "Bu şarkı çok güzel" demek zor. Dinleyeceksin, anlayacaksan, hissedeceksin, çözeceksin, uğraş vereceksin.

        Oysa ki, bilindik eller havaya şarkıları yapması en kolayı Tarkan için ve sizce de yapamaz mıydı? Sizi bilmem ama bence yapabilirdi.

        O zaman da, tıpkı İnstoç'taki story'leri izleme hızı gibi, şarkıyı dinler, üç-beş gün dilimize dolandırır, hatta bütün bir yaz eller havaya yapar sonrasında "Hooop" öbür story'e geçerdik. Unutur yok ederdik.

        Fakat Tarkan, öyle istememiş. Bu albüm ile yeni yaşını kutlarken, kariyerini, düşüncelerini, kendi zevklerini, bakış açısını, gördüklerini, izlediklerini anlatıp; "Beni anlayın, hatta birbirinizi de anlayın, siz de düşünün, düşündürtün, üzerinde konuşun, tartışın, hemen yok etmeyin" diyor.

        Albümün adından da anlaşılacağı üzere; kelime itibari ile "Ne kadar, ne büyüklükte" gibi manalara sahip olan ve fiziğin ulaşabilmiş olduğu en son nokta şeklinde bilinen bilim dalına Kuantum Fiziği ismi verildiğinden de yola çıkarsak albümü bir kere de anlamak im-kan-sız...

        Hatta kuantum evrendeki her şeyin birbirine bağlılığı ve birliği olarak da tanımlanır. Her şeyin enerji ve titreşimden oluştuğu, temel bir seviyede hepimizin birbirine bağlı olduğu anlayışıdır. Kuantum spiritüelliği niyetin gücünü, bilincin gerçekliği şekillendirme rolünü ve kendi deneyimlerimizin ortak yaratıcıları olduğumuz fikrini vurgular. Kuantum, bilincin daha yüksek alemlerine erişmek, farkındalığımızı genişletmek, spiritüel büyüme ve dönüşüm için evrensel enerjinin akışıyla uyum sağlamaktır. Kuantum, beden, ruh ve zihnin bütünsel bir entegrasyonudur.

        Son zamanlarda kolaya kaçmışlık, tükenmişlik yaşanırken biraz olsun bizleri yeniden heveslendiriyor. Zorlamaya, düşünmeye, kıymet vermeyen. Bu yüzden de "Albümde 'Kuzu Kuzu' gibi bir şarkı yok" diyenlerdenseniz aradığınızı bulamazsınız!!!

        Biraz derinlere inmeden, anlamadan "Kuantum 51"den keyif alamazsınız.

        ***

        Tarkan prodüktör koltuğunda

        Tarkan "Kuantum 51"de, albümün prodüktör koltuğuna da oturmuş. Uzun yıllar birlikte çalıştığı ve birlikte daha önce sayısız hite imza attığı Ozan Çolakoğlu’nun dört şarkıda düzenlemesi var. Sözleri Aysel Gürel’e ait “Ayrılık Töreni”, “Çınar”; söz ve müziği Tarkan imzalı “Yo”, “İllallah”, “Olay”, “Kalpte Savaş”, “Enseyi Karartma” ve “Vatanımsın” dışında “Şerbetli”, “Müteşekkir”, “Darmaduman” ve “Sorma Gitsin” isimli 12 şarkıdan oluşan albümde İskender Paydaş, Günay Çoban, Murat Matthew Erdem, Turaç Berkay Özer, Güler Özince, Mert Kemancı ve Ateş Berker Öngören imzası bulunuyor.

        11. albümü “Kuantum 51”le ilklere de imza atıp albümdeki 12 şarkının her biri için Tarkan performanslarından oluşan visualiser’lar hazırlandı, dinleyicilerin albümü baştan sona görüntülü olarak deneyimleyebilmesi de sağlanıyor. Yani yeni çağa da her daim ayak uyduruyor.

        Hatta bir süre önce sosyal medya hesaplarından, “Bu yaz umut dolu, sevinç dolu, eğlendiğimiz, yüzümüzün güldüğü bir yaz olsun” sözleriyle duyurduğu bu albümü aslında gelecekte de, sık sık dinlenecek şarkılarla dolu. Sadece biraz zaman vermek, dinlemek ve anlamak gerektiriyor.

        ***

        Yalın'ın da dediği gibi

        Albüm çıktığı an Yalın, "Bu şarkıyı çok sevdim! Hem böyle heybetli, hem sıcacık bir sound tabii ki Ozan Çolakoğlu harikası! Tarkan'ı konuşmak bana düşmez ama çok mutlu oldum albüm yapmasına, umudumu iyice kaybettiğim yapım tarafında bir ışık oldu bana! Çıtayı hep yukarıya koymuştur her alanda! İyi ki var! Bu albümün hepimize faydası olur. Dinleyiniz, dinletiniz" diyerek en sevdiği şarkılardan "Müteşekkir"i paylaşmış.

        Öncelikle albümün herkes tarafından ilk ve en sevilen şarkısı "Müteşekkir" gerçekten çok güzel.

        Benim de ilk 5'imde yer alıyor.

        Ancak Yalın'ın güzel ve övgü dolu sözleri de alkışı hak ediyor.

        İnsanların birbirini alkışlamayı unuttuğu bu zamanda içime su serpti doğrusu.

        Bravo Yalın!!!

        ***

        Benim albümdeki ilk 5'im

        -"Ufak ufak öğrendim, büyük büyük harcadım yaktım gemilerimi" diyen Müteşekkir

        -Aşkın önemini, hassasiyetini anlatan hatta; "Razıydım her kedere, dünyanın her çilesine" dedirten Şerbetli

        -Biten aşk ile yüzleştiren "Sevgilim yoksa sözün bittiği yerde miyiz?" dedirten Darmaduman

        -Ayrılık Töreni ile "Adın anılmaz bir daha bu evde" ile yanan ateşi söndürtüyor.

        -Çınar ile "Dost bilene hep yerim vardır. Şu gönlüm handır köle olurum" yüreği ortaya koyuyor.

        Kısacası Tarkan'ın "Kuantum 51" yol arkadaşım olur. Dinlerim, dinletirim.

        Hızlı tüketime karşı durur, sevginin, saygının, aşkın, birlikteliğin, dostluğun, vatanın, ailenin kıymetine sıkı sıkı sarılırım... Albümün bana verdiği hissiyat budur. Duygum budur!!!

        Size de tavsiye ederim... Bir de bu düşüncelerle dinlerim...