Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Negatif faiz liderliğini Arjantin'e devrettik
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Merkez Bankası yaptığı yönlendirme çerçevesinde ve piyasaların beklediği gibi politika faizini 2.5 puan artırarak yüzde 42.5 düzeyine çıkardı.

        Banka faiz kararı metninde aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe dikkat çekerek “Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir” dedi.

        ➔Böylece banka bir faiz artırımı daha yapabileceğini ve ondan sonra duracağını belli etti.

        ➔Faizlerin daha sonrasında ne olacağına ise yerel seçimlerin yapılması ardından bakılabilir.

        Yerel seçim öncesi yılın ilk çeyreğinde yapılanların enflasyonu ne ölçüde artıracağı, daha önceden çizilen ve tepe noktası yüzde 74’ten geçen enflasyon patikasının üstüne çıkılıp çıkılmayacağına göre karar verilebilir.

        ➔Patika civarında kalabilecek bir enflasyon durumunda ilave faiz artırımı yapılmadan yılın ikinci yarısı beklenebilir.

        ➔Çünkü enflasyonun mayıs sonrasında düşüşe geçeceği bekleniyor.

        ➔Böyle bir beklentinin en önemli nedeni de baz etkisinin yüksek olmasından kaynaklanıyor.

        EN UZUN FAİZ ARTIRIM SÜRECİ

        ➔Ocak toplantısı ile yapılacak faiz artırımı normalde bu ayki faiz oranını geçmesi beklenmez. Bu durumda ocak ayı faiz artırımının tavanı 2.5 puan.

        ➔Böylece TCMB haziran ayından başlayarak arka arkaya 8’inci kez artırımla politika faizini yüzde 8.5’ten yüzde 45 düzeyine çıkarılacak.

        ➔Bu da Merkez Bankası tarihinde ilk kez arka arkaya 8 ayda 8 kez faizin arttığı bir dönem olacak. 2002 öncesinde daha yüksek faiz oranları görüldü.

        ➔Ancak o yüksek faiz oranlarına çıkmak hiç bu kadar uzun sürmemişti. İlk kez bu kadar uzun süren bir faiz artırımı oluyor.

        ➔Nedeni de faiz artırım gereği bugüne kadar hiç bu kadar biriktirilmedi. Ya da faiz ile enflasyon arasındaki makas hiç bu kadar açılmamıştı.

        Makasın en açık olduğu dönemde aradaki fark 75.5 puana kadar çıkmış, Türkiye negatif faiz liginin tepesinde yer almıştı.

        ➔Ya da negatif faizler hiç bu kadar düşük ve derin olmamıştı.

        NEGATİF FAİZ LİGİNDE DURUM

        ➔Nitekim dün TCMB’nin faizi artırımı sonrası 32 merkez bankasının yer aldığı liste revize edilerek yayımlandı. Bu tabloda Türkiye’de enflasyon ile politika faizi arasında halen 19.5 puanlık farkın bulunduğunu gösteriyor.

        Neyse ki listedeki negatif faiz liderliği 60.9 puanla Arjantin’e geçmiş bulunuyor. Faiz artırım süreci, uluslararası sıralamalarda böyle bir değişikliğe yol açtı ve Türkiye negatif faiz sıralamasında birinci olmaktan kurtuldu.

        Yani en uzun süreli faiz artırımında bile sadece bir ülkeyi, Arjantın’i geride bırakabilmişiz.

        FAİZ POZİTİF OLUR MU?

        ➔Ancak politika faizi henüz negatif sırada yer alıyor. Listede bulunan 32 merkez bankasından 22’si reel pozitif faiz, 10’u ise reel negatif faiz veriyor.

        Türkiye ocak ayında bir artırım daha yapsa ve politika faizini yüzde 45’e çıkartsa bile enflasyonla arasındaki fark azalmayacak.

        ➔Çünkü yıl sonu için beklenen enflasyon oranı yüzde 65. Ve bu oran Mayıs ayına kadar yükselerek devam edecek.

        Makasın daralmasında umut mayıs sonrasında enflasyonun baz etkisiyle düşmesinde. Bu durumda faizleri yeniden artırmak zorunda kalmayacağız.

        ➔Fark azalmasına azalacak da, kapanacak mı belli değil. Pozitif faize geçilmesi ise daha uzun boylu bir iş.

        ➔Ne de olsa enflasyon düşüşe geçti diye hemen faiz indirimini zorlamamız geçmişten gelen alışkanlığımız. Alışkanlıklarımızdan öyle kolay kolay vazgeçmeyiz biz.