Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - Türkiye'nin sektöründe en büyük fuarı olarak gösterilen AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, kapılarını açtı.

        Fuarİzmir'de, bu yıl 18'incisi düzenlenen fuarın açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, fuara geçen yıl 90 ülkeden 1049 marka katıldığını, 358 bin ziyaretçi ağırlandığını belirtti.

        Geçen yıl alım heyetleri görüşmelerinde 2 milyar dolar civarında iş hacmi sağlandığını aktaran Soyer, bu yıl ise 1000'e yakın alıcı firma yetkilisinin bir araya geleceğini, 2,5 milyar dolarlık iş hacmi beklendiğini söyledi.

        Soyer, iklim krizinin etkilerinin yoğun biçimde yaşanıldığı günlerde düzenlenen fuarın tarım sektörünün geleceğini doğru planlamak açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

        "Bugün hızla büyüyen kuraklık ve milyonları içine çeken gıda krizi, tarım ve tohum tekellerinin dayattığı politikaların insanlık önündeki en büyük tehdit olduğunu gösteriyor. Verim artışı vaadiyle çiftçimizi cebindeki son kuruşuyla ipotek altına alan düzenin artık sonuna geldik. Çünkü tarım sadece teknik mesele değil yaşamın ta kendisi. Neslimiz tek tipleştirilen tarıma karşı kendi çözümlerini üretiyor. Kırsal ve kentsel yoksulluk sarmalından beslenen tarım tekellerine karşı dünya halkları ve yerel yönetimler yepyeni yöntemler ortaya koyuyor. Türkiye'nin tarım sektörü de bu hızlı dönüşüme gözünü kapatmamalı. Tersine, ekonomik hacmini büyütmek için uyum sağlamalı ve dünyayla rekabetini tam da bu noktada inşa etmeli."

        Fuara katılan Uganda Tarım Hayvancılık Endüstrisi ve Balıkçılık Bakan Yardımcısı Bright Rwamirama da ülkesinin tarıma verdiği önemi anlatarak fuar kapsamında Türk firmalarla iş birliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

        Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen ise tarım, üretim, üretici, sağlıklı beslenme ve güvenilir gıda üretiminin dünyanın birinci gündemi olduğuna dikkati çekti.

        Böyle bir sektöre İzmir olarak verimli topraklar, değerli üreticiler ve üretim miktarlarıyla büyük katkı sağladıklarını dile getiren Özen, İzmir'in 3,3 milyon dönüm tarım arazisinde 150'den fazla bitkisel üretim çeşitliliğine sahip olduğunu anlattı.

        Özen kentte 5,3 milyon ton tarla bitkileri üreticiliği, 1,8 milyon ton sebze, 750 bin ton meyve üretimi yapıldığını kaydederek, "Bu büyük üretim miktarını yapan 142 bin çiftçi ailesinin ellerini öpmemiz, onları başımızın üstünde taşımamız gerekiyor." dedi.

        Törende İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hakan Ürün de birer konuşma yaptı.

        - Yaklaşık 400 bin ziyaretçi bekleniyor

        Bu yıl 110 bin metrekarelik sergi alanında kurulan AGROEXPO'da 67 ülkeden 1000'e yakın marka yer alıyor. Fuar kapsamında aralarında Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Hırvatistan ve Moğolistan'ı da bulunduğu 30'a yakın ülkeden alım heyetleri ile yerli firmalar arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilecek. 400 bine yakın ziyaretçinin beklendiği fuarda tarım ve hayvancılık sektöründeki son teknoloji ürünler sergileniyor. 5 gün sürecek fuarda yarışma, gösteri ve seminerler de gerçekleştirilecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa