Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - GÜLŞEN ÇAĞATAY - Almanya merkezli rüzgar türbini üreticisi Enercon'un Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Üst Yöneticisi (CEO) Arif Günyar, rüzgar enerjisi için gerçekleştirilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı-2 (YEKA 2 RES) projesi için 2024'te ilk kazmayı vuracaklarını ve 2026'da projenin tamamlanmasını planladıklarını bildirdi.

        Günyar, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından organize edilen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi 2022 (TÜREK 2022) kapsamında AA muhabirine yaptığı değerlendirmede YEKA projelerinin sektör için can suyu niteliğinde olduğunu söyledi.

        Rüzgar enerjisi için gerçekleştirilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı-2 (YEKA) projesi kapsamında 500 megavatlık Çanakkale-Aydın ve 500 megavatlık Muğla-Balıkesir bölgesini kapsayan projeler için Enercon'un teknoloji tarafını yürüteceğini ifade eden Günyar, yatırımcı ve işletmeci tarafın Enerjisa Üretim olduğunu anımsattı.

        Aynı zamanda Enercon Türkiye Genel Müdürü olarak da görev yapan Günyar, teknoloji tarafında proje kapsamındaki türbin ve sistem tedariklerinin Enercon tarafından yapılacağına işaret ederek, şöyle konuştu:

        "Proje için sunduğumuz türbinler yerlilik kriterlerini sağlayan, Türkiye'de üretmeye başladığımız ve seri olarak ürettiğimiz türbin modellerimiz. Belli aksamlarını ise YEKA 2 ihalesinin yerlilik kapsamları daha derin olduğu için yükseltme gayretindeyiz. 2023'te YEKA kriterlerine uygun şekilde aksamları üreteceğiz. Yüzde 55 yerlilik hedefini aşmak istiyoruz. Dişli kutumuz olmadığı için, jeneratörü, kanat ve kuleyi Türkiye'de üretmemiz gerekiyor. 138 metre kanat çapı olan 4,2 anma gücünde olan türbinleri bu projede kullanacağız. Proje sahalarına göre verimlilik ve teknik kıstaslara göre yaklaşık 81 ve 96 metre yüksekliklerde kuleler kullanacağız."

        Günyar, Türkiye'de bir çok projeyi gerçekleştirdiklerini ve üretimlerinin seri üretim mantığıyla sürekliliklerini sağladıklarını belirterek, YEKA projesinin portföylerinde can suyu olduğunu aktardı.

        Enercon Türkiye'de know-how'ın başarılı bir şekilde oluştuğuna işaret eden Günyar, şunları kaydetti:

        "Türkiye'deki fabrikalarımızda maliyetler kontrol altına alındı ayrıca teknoloji ve kalite bilgisinin yansıtılabileceği üretim merkezi haline geldi. 20 yıldır Türkiye'de üretim yapıyoruz. Türkiye'de YEKA projelerinde de maliyet ve kaliteyi olabildiğince koruyarak projelerimizi gerçekleştireceğiz. Projelerde finansman için yurt dışındaki finansman paketleri talep ediliyor. Yurt dışındaki kredilerden faydalanacak şekilde de yapılandırıyoruz projelerimizi. Özellikle YEKA projeleri dışında da sürdürülebilir, devamlılığını görebileceğimiz bir rüzgar enerjisi sektörüne ihtiyacımız var. Bu sağlandığında türbin üreticileri olarak, talep hacmini karşılamak için olabildiğince Türkiye'de üretime devam edeceğiz. Bundan sonraki YEKA projelerine de türbin üreticisi olarak da talip olduğumuzu söyleyebiliriz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa