Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) kanalıyla yılın 9 ayında yapılan ihracat, yaklaşık yüzde 16 artarak 13 milyar 698 milyon dolara yükseldi.

        EİB'den yapılan açıklamaya göre birlik üyesi firmaların toplam ihracatı, eylülde önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artarak 1 milyar 507 milyon dolara, ocak-eylül dönemi ihracatı ise yüzde 16 yükselerek 13 milyar 698 milyon dolara ulaştı. Son 1 yıllık dönemdeki ihracat ise yüzde 17 artışla 18 milyar 188 milyon dolar oldu.

        Sektörler arasında en fazla ihracat rakamına sahip olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, eylül ayında da 193 milyon dolarla zirvedeki yerini korudu.

        Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 40 artışla 81 milyon doları Türkiye'ye kazandırarak eylül ayında ihracatını en fazla artıran birlik oldu.

        - "Büyük Buhran'ı hatırlamakta fayda var"

        Açıklamada görüşlerine yer verilen EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, eylül ayında 7 birliğin ihracatını artırdığını 5 birliğin ise geçen seneki performansının gerisinde kaldığını belirtti.

        Tarım sektörlerinin ihracatının yüzde 4 artarak 593 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Eskinazi, sanayi sektörlerinin ihracatının 806 milyon dolar, madencilik sektörünün ihracatının ise 107 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

        Eskinazi, finansa erişimdeki zorlukların ihracata etkisinin gelecek aylarda görülmesini beklediklerini kaydederek, şunları ifade etti:

        "Enflasyonist bir dünyada cari açıklar, bütçe açıkları, dış ticaret açıkları artık daha da tehlikeli. Bu yeni normali anlamayan ülkeleri, tıpkı son Birleşik Krallık örneğinde olduğu gibi piyasalar ağır cezalandırıyor. Ekonomistlere göre Birleşik Krallık'ın karşı karşıya olduğu hızlı ekonomik çöküş, aslında tüm Avrupa'nın girmek üzere olduğu krizin hızlandırılmış bir versiyonu. 1930'lardaki Büyük Buhran'ı hatırlamakta fayda var. Avrupa'nın o zamanlar ekonomisi çöktüğünde dünyanın geri kalanıyla yaptığı ticarette de yıkıcı sonuçları oldu."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa