Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kadir ÖZEN/İZMİR, (DHA)İZMİR'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Sivas'ın Gürün ilçesi ve Suçatı beldesinde son günlerde meydana gelen artçı depremlerin sismik kaynağını Gürün ve Ayvalı faylarının oluşturduğunu söyledi.

        Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem sonrası Sivas'ın Gürün ilçesinde de çok sayıda deprem oldu. Bölge yakınlarında fay hattı olmadığını belirten bazı uzmanlar, depremlerin nedenini öğrenmek için çalışma başlattı. Deprem afeti sonrası bölgede incelemelerini sürdüren DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Sivas'a bağlı Gürün ve Suçatı çevresinde diri fay olmadığına dair basında çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Sivas'ın kuzey sınırlarından 7.9 büyüklüğündeki 1939 Erzincan depremine neden olan Kuzey Anadolu Fayı'na ait SuşehriRefahiyeReşadiye segmenti, orta kesimlerinde Orta Anadolu Fay Zonu'na ait olan Deliler Fayı ve Divriği Fayı, güney kesiminden ise Sarız Fayı, Gürün Fayı ve Ayvalı Fayı geçmektedir. Son günlerde Gürün ve Suçatı çevresinde meydana gelen depremlerin sismik kaynaklarını Gürün Fayı ve Ayvalı Fayı oluşturmaktadır. Depremler, bu 2 fayın kesişim yerinde meydana gelmektedir. Bu bölge 6 Şubat'ta meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki Elbistan merkezli ikinci büyük depremin 85 kilometre kuzeyinde bulunmaktadır. Dolayısıyla Gürün çevresindeki bu fayların Maraş depremlerinden etkilendiğini göstermesi bakımından anlamlıdır" dedi.

        "Özellikle Sarız Fayı ve Deliler Fayı deprem üretme potansiyelleri yüksek olan faylar sınıfında değerlendirilmektedir" diyen Prof. Dr. Sözbilir, "Bu nedenle Sivas'tan geçen faylarda gerekli çalışmaların bir an önce yapılması ve bu fayların kontrolündeki yerleşimlerde risk azaltma çalışmalarına hız verilmesi hayati derecede önem taşmaktadır" ifadelerini kullandı. (DHA) DHA-Genel Türkiye-İzmir Kadir ÖZEN

        2023-05-03 12:24:43

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa