Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar
Harita

Yıl 1794... Rusya ile Osmanlı ordusu arasında devam eden savaşın yarattığı kargaşayı önlemek için Dük Richelieu komutasındaki Rus ordusu, Odessa’nın bulunduğu Novososiya bölgesini ele geçirir. Katerina Odessa adını verir, Kuzey Karadeniz’deki bu küçük kıyı kasabasına. Ve kentin hikâyesi böyle başlar.

Odessa ile ilk randevumuz, serin bir yaz gününün öğle üzerinde gerçekleşiyor. Karadeniz’den güneye doğru ilk kez bakacağım... Uçaktan indiğimde karşılaştığım manzara karşısında hissettiğim duygu tam anlamıyla bir şaşkınlık; kamyon, traktör arası bir şeye benzetebileceğim bir taşıtla bizi havaalanından gümrüğe “taşıyorlar”. “Ben neredeyim?” diye soruyorum kendi kendime... Odessa’da, havaalanı şehir merkezine oldukça yakın. Yol boyunca gördüklerim şehir hakkında ufak ipuçları veriyor; eski, fakat görkemli binalar, geniş kaldırımlar, Rusya’nın hemen her yerinde karşılaştığımız heykeller art arda sıralanıyor...

Buradaki günlerimizde bizi misafir edecek yer, şehirle aynı adı taşıyan, Karadeniz’in hemen kıyısında, her iki yanında Odessa limanının yer aldığı, sırtı şehir merkezine dönük, şehir için bir hayli yeni bir otel. Otelin önündeki minik köprüyü geçip meşhur Potemkin Merdivenleri’ne, oradan da şehrin kalbine yürüyerek ulaşılabiliyor. Merdivenler 1835-1842 yılları arasında inşa edilmiş. 192 basamaktan oluşan yapı, Dük Richelieu’nun Karadeniz’i elinde kâğıtlarla selamlayan büstünün önünden Karadeniz’e kadar uzanıyor.

Odessa’ya nasıl gidilir?

Ukrayna vize ve pasaport istemeyen bir ülke olduğu için Türkiye'de herhangi bir şehre tatile gider gibi ülkeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Odessa Ukrayna’nın güneyinde, Karadeniz kıyısında yer alıyor. Şehrin hemen batısında ise Moldova şehri bulunuyor. Odessa'ya her gün İstanbul’dan karşılıklı 4 uçak seferi düzenleniyor. Aynı zamanda Ankara'dan da ulaşım sağlanabilir. Ukrayna Hava Yolları’nın yeni hattı olan Ankara – Kiev arasında hergün karşılıklı seferler yapılıyor. Odessa'ya Kiev'den aktarma ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinde her yere yürüyerek gitmek mümkün. Ayrıca şehir içinde ulaşım da çok gelişmiş. Tramvay, troleybüs ve şehiriçi çalışan otobüsleriyle istediğiniz yere ucuz ve kolay bir şekilde gidebilirsiniz. Şehir içinde taksiler de çok ucuz, ortalama 3-4 dolar gibi bir fiyatla taksilerle de yolculuk yapabilirsiniz.

Odessa'da gezilecek yerler

Elimde fotoğraf makinesi, sırtımda çantamla yola koyuluyorum. Potemkin Merdivenleri’ni ardınızda bırakarak şehri keşfe başladığınızda küçük parklar, ihtişamlı şık binalar, parke döşeli sokaklar, caddeler, heykeller size yol boyu eşlik ediyor. Parklarda ve sokaklarda keman, flüt ya da Çello çalan Odessalılar da şehirle özdeşleşmiş.

Şehir merkezine geldiğinizde kendinizi alışılmadık bir hareketliliğin içinde buluyorsunuz. Kaldırımlara yayılan kafeler, geniş caddeler, mağazalar Odessa’nın giderek Avrupalılaşan yüzünü gösteriyor. Hayat her şehirde olduğu gibi Odessa’da da merkezde akıyor. Sıcakkanlı insanlar Odessalılar, Moskova’da karşılaştığınız tipik Ruslar pek yok, soru sorduğunuzda ya da yardım istediğinizde herkes güler yüzlü davranıyor.

Odessa'da gezilecek yerler arasında Primorsky Bulvarı,Sabornaya Kilisesi,Potemkin Merdivenleri,Odessa Güzel Sanatlar Müzesi, Odessa Opera Binası,Arkadia Plajı,Deribasovskaya Caddesi,Langeron Beach,Odessa Şehir Bahçesi,Odessa Limanı, Çağdaş Sanatlar Müzesi, Privoz Pazarı (Halk pazarı),Duke De Richelieu Anıtı, Otrada Beach,Puşkin Müzesi'ni sayabiliriz.

Masmavi deniz,yemyeşil parklar

Odessa’da Deribasivska Caddesi’nde yer alan mekânlar dolup taşıyor. Eğlenmeyi ve dans etmeyi çok seviyor Odessalılar.

Odessa aynı zamanda önemli bir kültür şehri. Avrupa’nın Viyana’dan sonraki en büyük ikinci tiyatro salonu Odessa’da bulunuyor. Dolayısıyla, bize oldukça yakın bir mesafede olan bu güzel şehri, vakit ayırmaya değer bir yer olarak tanımlayabiliriz. Eğer yaz mevsimindeyseniz, denize girip bol bol güneşlenebilir, en meşhur tiyatrosu Opera House’da bir oyun izleyip Potemkin Merdivenleri’ni, oradan parkları, sonra da Lanzheronivs’ka, Puşkin, Deribasivska caddelerine uzanıp mağazaları, kafeleri gezebilirsiniz. Karadeniz’e doğru gidip uzaklara baktığımda Odessa daha bir yakın geliyor şimdi bana. Seyahat sonrası bu şehir, masmavi denizi, geniş caddeleri, yeşil parkları çağrıştırıyor bende. Ölümsüz bir aşk uğruna kurulan Odessa, belleğimin kent galerisinde artık.

Odesa Opera Binası'nda bir akşam müziği için oturun

Odesa Opera Tiyatrosu'nunorijinali 1810'da tamamlandı, ancak 1873'te yakıldı. Mevcut Tiyatro tasarımı 1887'de Viyana Barok tarzında yapıldı. Opera Tiyatrosu'nun tam restorasyonu 2007'de tamamlandı. Opera Tiyatrosu benzersiz akustiğesahiptir, slonun herhangi bir yerinden sahne çok rahatlıkla duyulabilir. 2008 yılında Forbes Magazine, Odesa Opera Tiyatrosu'nu en seçkin 11 Doğu Avrupa mekanından biri olarak seçti.

Odessa'da ne yenir?

Ukrayna'nın soğuk iklimi nedeniyle yemekler genelde kök sebzelerinden yapılmaktadır. Patates, lahana gibi...Katleta köftesini diğer köftelerdenfarklı yapan kullanılan kimyon. Genelde tavuk balık veya kırmızı etten yapılan bir köftedir.Şehrin ünlü yemeği olan Deruny isimli yemek bizdeki patates mücverininbir benzeri.Vareniki mantıyla çok fazla benzerliği olan bir yemek; sığır eti, patates püresi ve soğanla yapılıp smetana kremasıyla da servis ediliyor.

Paczki bir Polonya tatlısı olmasına rağmen Ukrayna da çok fazla tüketilen bir tatlı.İçeçek olarak tabiki herkes votka tüketiyor. Bira ve şarap da sık tüketilen içecekler arasında.

NOT EDİN!

  • Geceleri bilmediğiniz sokaklarda yalnız başınıza dolaşmayın.
  • Dünyanın en büyük ikinci opera binası olan Opera Binası’nı mutlaka görün.
  • Borç çorbasını tatmadan dönmeyin!
  • Revü gösterilerini merak ediyorsanız Amsterdam’a gidin.
  • Motor turlarınakatılın ve 20 km. uzunluğundaki Odessa sahilinin güzellikleriyle tanışın.
  • Kafe ve sokak müzisyenleriyle ünlü caddelerde dolaşın. Fotoğraf makineniz yanınızdaysa güzel kareler yakalayacaksınız.
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua