Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Mutfağa girmişken aynı anda bir kaç yemek halletmeyi tercih ediyorum. Böylece hafta içi işten döndüğümde yemek hazır olmuş oluyor.

Dogal kaynakların azalmaya başladığı, tüketimin çılgınca arttığı bu dönemde büyüklerimizin ziyan etmemek ile alakalı nasihatlarının ne kadar anlamlı olduğunu düşünüyorum...

Onlar birşeyi baska birşeye dönüştürüp kullanmaya devam ederken sadece işin maddi boyutunu degil, manevi boyutunu da değerlendiriyordu.

Bizim de yapmamiz gerektiği gibi....

Ekşimiş yoğurttan peynir, peynirden kahvaltılık çörek, peynirin suyundan kek, haşlayıp buzluğa attığım tavuk suyu ve etin yanına pilav, ya da gene buzluğa attığım ufak bir poşet bezelyeyle pirinç salatası, rondodan geçirip buzluğa attığım soğanlarla zeytinyağlı barbunya.

Hafta sonu, mutfak maceramda bu malzemeleri nasıl değerlendirdiğime gelin bakalım.

Lorlu Hamurdan Poğaçalar

Evde hiç kimsenin rağbet etmediği ekşimiş yoğurdu değerlendirmek için iki tatlı kaşığı tuz atıp karıştırarak kaynatarak lor peynri elde ettim. Lor peynirini toplamak için süzünce de bir bardak yoğurt suyu elde etmiş oldum.

Lor peyniri ile hamuru lorlu yumuşacık poğaçalar pişirdim.

MALZEMELER

  • 100 gr erimiş tereyağ
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı lor
  • 1 yumurtanin aki (sarısı üstüne sürülecek)
  • Tuz (damak tadına ve lorun tuzuna göre)
  • Un (yumuşak bir hamur elde edecek kadar)

NASIL YAPILIR?

Tum malzemeyi karıştırıp elde ettiğimiz hamurdan küçük poğaçalar yapıyor, üstlerine yumurta sarısı sürüp, genellikle bu tariflerde tercih edilen susam ya da çörek otundan farklı olarak biberiye ve tane tuz serpiştirip fırına veriyoruz...

Vişneli Kek

Ekşimiş yoğurttan yaptığım loru süzünce, süte limon damlatarak keklere koyduğum sıvının ağa babasını elde etmiş oldum... Mutfaktayken bununla bir kek yapmak şart oldu.

Sabah, kahvaltıda recel kavanozunda sadece reçelin meyvelerinin kaldığını görmüştüm. Çöpe atacak değildim tabiki...

Neli kek yapacağım belli olmuştu.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua