Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 25 Aralık savcısı ve hakimleri hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi

        Veli SARIBOĞA / İSTANBUL

        ‘25 Aralık darbe teşebbüsü' soruşturmasının savcısı Muammer Akkaş ile usulsüz dinleme kararlarını verdiği iddia edilen dönemin ‘özel yetkili hakimleri ‘Süleyman Karaçöl ve Menekşe Uyar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, MİT Müşteşarı Hakan Fidan'ın müştekileri, Başbakan Binali Yıldırım, Ahmet Davutoğlu, Beşir Atalay, Muammer Güler'in mağdur olarak yer aldığı iddianamede, Muammer Akkaş'ın 12 ayrı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 247 yıla kadar hapis cezası ile yargılanması istendi. İddianamede şüpheli hakimler Süleyman Karaçöl ve Menekşe Uyar'ın ise üç ayrı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 63 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

        TEK TUTUKLU HAKİM SÜLEYMAN KARAÇÖL

        Soruşturma kapsamında firari olan eski savcı Muammer Akkaş hakkında, 11 Eylül 2015 tarihinde yakalama kararı çıkarıldı. Gözaltına alınan hakim Süleyman Karaçöl ise 15 Eylül 2015 tarihinde tutuklandı. Hakim Menekşe Uyar hakkında da 11 Eylül 2015 tarihinde yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

        HAKİM UYAR'A TUTUKLAMA KARARI VERİLMESİ İSTENDİ

        Başsavcı Vekili Ömer Faruk Aydıner, Terör Suçlarına bakmakla görevli ihtisas mahkemesi olan Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'den, hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunan şüpheli hakim Menekşe Uyar hakkında, tutuklanmak üzere yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

        Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hazırlanan 848 sayfalık iddianamede, 25 Aralık darbe teşebbüs soruşturmasının 96 şüphelisinden bazıları müşteki bazıları da mağdur sıfatı ile yer aldı. Dolaylı olarak üçüncü kişiler üzerinden dinlenen, dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilal Erdoğan, MİT Müşteşarı Hakan Fidan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Ombudsman Mehmet Nihat Hatipoğlu, Yalçın Akdoğan, Mustafa Varank'ın da aralarında bulunduğu 22 kişi iddianamede müşteki sıfatı ile yer aldı.

        İddianamede, dönemin Dışişleri Bakanı eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Beşir Atalay, Ömer Çelik, Sadullah Ergin, Zafer Çağlayan, Taner Yıldız, Egemen Bağış, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve CHP'li Gürsel Tekin'in de aralarında bulunduğu 29 kişi de mağdur sıfatı ile yer aldı.

        İddianamede, "Ayçiçeği, Yavuz, Fatih, Korkut, Gündüz" kod adlı 5 tane gizli tanığın olduğu belirtildi.

        FETÖ ÖRGÜTÜ EMRİNDEKİ HUKUKÇULAR VE POLİSLER

        Şüpheli hakimler Süleyman Karaçöl, Menekşe Uyar ve eski savcı Muammer Akkaş'ın, eylemleri tek başlarına yapmalarının mümkün olmadığı belirtilen iddianamede, "Şüpheliler eylemlerini Fetullah Gülen'in liderliğini yaptığı, FETÖ ve emrindeki kolluk birimleri ile fikir ve eylem birliği içerisinde gerçekleştirmişlerdir" denildi. İddianamede, "Şüphelilerin kaynağını Anayasa ve yasalardan almayan hukuka aykırı bir yetkiye dayanmak suretiyle meydana getirdikleri oluşumla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmişlerdir" denildi.

        "MALİ ŞUBE POLİSLERİ İLE FİKİR VE EYLEM BİRLİĞİ İÇERİSİNDE HAREKET ETMİŞLERDİR"

        Şüphelilerin Fethullah Gülen'in liderlini yaptığı FETÖ / PDY örgütün amaçları doğrultusunda hareket ettikleri belirtilen iddianamede, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni gerek yurt içinde gerekse uluslararası platformda zor durumda bırakmak ve itibarsızlaştırmak, El Kaide terör örgütüne yardım ettiği görüntüsü vererek uluslararası yargı organları nezdinde hukuki ve cezai sorumluluk altına sokmaya yönelik, bilerek ve isteyerek görevleri dışında, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemek amaç ve saikiyle haklarında dava açılan Emniyet Müdürlüğü Mali Şube'de görevli bir kısım polis amir ve memurları ile fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettikleri tespit edilmiştir" denildi.

        AKKAŞ HAKKINDA 12 AYRI SUÇLAMA

        İddianameyi hazırlayan Bakırköy Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, şüphelilerden Akkaş'ın 12 ayrı suçtan cezalandırılmasını istedi. Muammer Akkaş'ın, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün üyesi olmak", "Siyasal ve askeri casusluk", "Haberleşmenin gizliliğini ihlal", "Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması", "Özel hayatın gizliliğini ihlal", "Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme", "Verileri yok etmeme", "Görevi nedeniyle kendisine verilen bilgi ve belgeleri açıklamak, yaymak", "Resmi belgede sahtecilik", "Suç delillerini yok etme, gizleme, değiştirme" ve "Gizliliğin ihlali" suçlarından toplam bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 119,5 yıldan 247 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılamasının yapılması istendi.

        İddianamede Süleyman Karaçöl ve Menekşe Uyar için de, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "FETÖ / PDY silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Resmi evrakta sahtecilik" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 22.5 yıldan 63 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa