Dokunulmazlık nasıl kaldırılıyor?
Milletvekillerinin dokunulmazlıkları nasıl kaldırılıyor?
Son günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP'ye yönelik parti kapatma çağrısına Cumhurbaşkanı Erdoğan yanıt verdi. Erdoğan "Ben parti kapatılması olayını doğru bulmuyorum. Fakat bu partinin yöneticilerinin bu işin bedelini ödemeleri gerekir diyorum. Tüzel kişiyle uğraşmanın anlamı yok. Parlamento gerekli değerlendirmeyi yapmalı, dokunulmazlık zırhından sıyırmalı. Terör örgütüyle iş mi tutuyorsun bunu ödetmeli." dedi. Peki milletvekillerin dokunulmazlıkları nasıl kaldırılıyor? İşte yanıtı
DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI SÜRECİ
Yetkililerden edinilen bilgiye göre, bir milletvekilinin dokunulmazlığın kaldırılması için suç mahallindeki herhangi birsavcı, isnat edilen suçla ilgili delilleri toplayıp Adalet Bakanlığı'na suç duyurusu için başvuruyor.
Bakanlık da bu suç duyurusunu gerekli görürse dokunulmazlığın kaldırılmasıyla ilgili fezleke haline getirip Meclis Başkanlığı'na gönderiyor. Meclis Başkanı fezleke ya da fezlekeleri işleme koymayabiliyor ya da Meclis Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'na sevk edebiliyor.
Komisyona sevk ederse bu komisyonu başkanı olarak Anayasa Komisyonu Başkanı fezlekeleri komisyon gündemine alıp oylatabiliyor. Kabul edilirse Meclis Genel Kurulu'na gidiyor.
Fezlekelerin işleme konması reddedilse bile, bir milletvekilinin itirazı ile yine genel kurula götürülebiliyor.
Genel Kurul'da salt çoğunluk kabul yönünde oy kullanırsa milletvekili dokunulmazlığı kaldırılıyor. İtiraz halinde dokunulmazlığın kaldırılması Anayasa Mahkemesi tarafından incelenebiliyor.