Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Ege Üniversitesinde gerginlik: 7 gözaltı

        Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde formasyon dersleri alan ülkücü grup ile sol görüşlü ve doğu kökenli öğrenciler arasında bir süredir devam eden sözlü tartışmalar dün kavgaya döndü. Akşam saatlerinde okula gelen yaklaşık 40 kişilik ülkücü grup ile 20 kişilik karşıt görüşlü öğrenciler arasında, Edebiyat Fakültesi önündeki kafeteryada kavga çıktı.

        Kavgada, Ülkü Ocakları'nın Ege Üniversitesi sorumlusu olan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun yanı sıra, karşı gruptaki Nurullah Semo ve yine her iki gruptan 6 öğrenci yaralandı. Bacağından aldığı yarayla aort damarı kesilen Çakıroğlu, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Nurullah Semo'nun tedavisi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam ederken, doktorlar yaralının hayati tehlikeyi atlattığını söyledi.

        Ege Üniversitesi'ndeki olaylar sonrasında, polis de alarma geçti. Kentteki diğer üniversitelerin bulunduğu bölgelerde ve öğrenci yurtlarında, olası kavgaların önüne geçmek için önlemler alındı. Polis, zanlılardan Nurullah Semo'nun tedavi gördüğü, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de yine çevik kuvvet ekipleriyle, beklemeye başladı.

        ANNESİ FOTOĞRAFINI ELİNDEN BIRAKMADI

        Fırat Yılmaz Çakıroğlu İzmir'de toprağa verildi.

        Çakıroğlu'nun cenazesi Bornova Cumhuriyet Meydanı'nda cenaze aracına konularak, Bayraklı Fatih Camisi'ne getirildi. Çakıroğlu'nun ailesi ve toplanan kalabalık, cenaze aracının ardından Fatih Camisi'ne kadar yürüdü. Anne Özlem Çakıroğlu, yürürken oğlunun fotoğrafını taşıdı.

        Fatih Camisindeki Cenazeye, Çakıroğlu'nun ailesi, akrabası olduğu bildirilen AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP Milletvekilleri Aytun Çıray ve Mehmet Ali Susam, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, partililer ve vatandaşlar katıldı.

        Cenazeye katılanlar aileye, yakınlarına ve Vural'a başsağlığı dileğinde bulundu. Cenazeye katılan bazı gruplar, olayı protesto eden sloganlar attı, tekbir getirdi.

        İkindiyi takiben kılınan cenaze namazının ardından Çakıroğlu'nun cenazesi, Pınarbaşı Kabristanı'na götürülerek defnedildi.

        ACILI BABA; "BEN CHP'LİYİM, OĞLUM MHP'Lİ, SUÇ MU?"

        Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun babası Fuat Mahir Çakıroğlu, tabutun başından biran olsun ayrılmadı. Acılı babayı MHP Genel Başkan Yardımcısı Kenan Tanrıkulu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, CHP milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Aytun Çıray ile Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz, MHP İl Başkanı Necat Karataş ile çok sayıda parti yöneticisi teselli etmeye çalıştı.

        Cenazeye ünlü sanatçı Mehmet Aslan da katıldı. Aslan, Çakıroğlu için "ocaktan kardeşimiz" dedi. Bu sırada, Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun büyük bir resmi ile Türk bayrağı açıldı.

        "OĞLUMUN MEZUNİYETİNE 3 AYI VARDI"

        İkindi vakti kılınan namazın ardından Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun cenaze namazı kılındı. Bu sırada sık sık tekbir getiren kalabalık, terörü lanetleyen sloganlar attı. Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun tabutu, taşındığı sırada da yine sloganlarla cinayet protesto edildi. Çakıroğlu'nun cenazesinin Pınarbaşı Mezarlığı'na götürülmesinin ardından baba Fuat Mahir Çakıroğlu, açıklamalarda bulundu.

        Kedisinin CHP'li olduğunu söyleyen Fuat Mahir Çakıroğlu, "Ben CHP'liyim, yönetici değilim. Gider oyumu kullanırım. Ama oğlum MHP'li oldu. Suç mu öyle olması? Oğlum Türk olduğu için saldırıya uğradı. Oğlumun üç ayı vardı mezun olmasına. Ona izin vermediler. Hep başarılı öğrencileri seçiyorlar. Bu organize bir hareket. Bu olaylar bitecek mi? Bitmeyecek, yine devam edecek. Önlem alınsın. Benim başıma geldi. Ben acıyı yaşadım başkaları yaşamasın" dedi.

        5 BIÇAK BULUNDU 7 GÖZALTI VAR

        Polis görgü tanıklarının verdiği bilgi ve güvenlik kamerası kayıtlarından olaya karışanların kimlikleri tespit edildi. Hastanede tedavileri tamamlanan ve kavgaya karıştıkları ortaya çıkan 1'i ülkücü, 5'i doğu kökenli sol gruptan olmak üzere 6 kişi, gözaltına alınıp Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

        Halen hastanedeki tedavisi devam eden ve başında polisin önlem aldığı Nurullah Semo için de yine gözaltı işleminin yapıldığı açıklandı.

        Kavgaya karışan kişilerin sorgu işlemlerinin tamamlanmasıyla, adliyeye gönderilecekleri öğrenildi. Bu arada, kavganın olduğu bölgede de inceleme yapan polisin, olayda kullanıldığı saptanan 5 bıçak bulduğu bilgisi verildi.

        VALİ TOPRAK: AMBULANS 20 DAKİKADA GİTTİ

        Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun hayatını kaybetmesiyle, özellikle Twitter üzerinden çok sayıda taziye mesajı yayımlandı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da İç Güvenlik Yasa Tasarısı görüşmelerinin yapıldığı TBMM'de söz alıp, polisin ve valiliğin gerekli önlemleri almadığını, ambulansın 45 dakika sonra müdahalede bulunduğunu, polis aracının da yaralıyı hastaneye götürmediğini söyledi.

        Vural'ın bu açıklamalarına, İzmir Valisi Mustafa Toprak cevap verdi. Polemik yaratmak istemediğini ve sağduyu çağrısında bulunduğunu söyleyen Toprak, "Ambulansın geç gittiği, polisin yetersiz kaldığı gibi açıklamalar doğru değil. Ben bunların acı olay sonrasında eksik alınan bilgiler sonrasında yapıldığına inanıyorum. Çünkü ambulans, trafiğin en yoğun saatinde bölgeye 20 dakika gibi bir sürede gitmiş ve müdahale etmiş. Ayrıca o anda orada polis aracı yok zaten, olsa bile ambulanslar gittiği için yaralılar ambulanslara alınmış. Üniversiteye de polisin girmesi, yönetimin çağrısına bağlı. Ama bizim arkadaşlarımız kavga bilgisini aldıktan sonra hemen müdahalede bulunmuşlar. Zaten görüntüler de incelendiğinde bu gerçeklik ortaya çıkacak" dedi.

        Üniversitede eğitimin, gerginliğin göz önünde bulundurularak tatil edilip edilmeyeceğine yönelik soruya ise, bu konuda daha sonra değerlendirme yapılması gerektiğini ifade eden Toprak, "Burada gerginliği bırakmak lazım. Kardeşliği, sağduyuyu, metaneti, sabrı telkin etmek lazım. Ben öğrencimizin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ancak sabır beklediğimi söylüyorum. Elbette, polisin araştırması da titiz bir şekilde devam ediyor. Bunun adli soruşturmasını kimse engelleyemez. En ince ayrıntısına kadar arkadaşlarımız görüntüleri de inceleyip ortaya çıkartacak" dedi.

        EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE 3 GÜN TATİL

        Ege Üniversitesi'nde bir öğrencinin ölümü yedi öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ardından Ege Üniversitesi Senatosu bugün olağanüstü toplandı.

        Senato olaylar nedeniyle Ege Üniversitesi'nin tüm fakülte, yüksek okullarında 23 Şubat Pazartesi, 24 Şubat salı ve 25 şubat çarşamba günlerini tatil ilan etti. Senato ayrıca olaylar nedeniyle üzüntülerini bildirip, herkesi sağduyuya çağırdı.

        İZMİR VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

        İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Üniversitesinde (EÜ) dün yaşanan olayla ilgili, "Gerek ambulansların sevk idaresi ve gelişinde gerekse emniyet kuvvetlerimizin öncesi, sonrası ve olay yerine intikali sırasında herhangi bir gecikmesi yok" dedi.

        Olayda hayatını kaybeden gence Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı dileyen Vali Toprak, AA muhabirine, olayın başlangıcının 18 Şubat'ta iki öğrenci grubu arasında bir sınıftaki tartışmaya dayandığını, 19'unda tartışmanın koridorlara yansıdığını, üniversite yönetimi ve güvenlik sorumluları ile emniyet güçlerinin husumetin sona erdirilmesine yönelik çabalarına karşın 20'sinde karşılıklı saldırının meydana geldiğini anlattı.

        Toprak, saat 16.50'de meydana gelen olayın, 2 dakika içinde karşılıklı çatışma şeklinde başlayıp bittiğini belirterek, şöyle devam etti:

        "Ambulans komuta merkezine ilk çağrı 16.56'da geliyor. 2 dakikalık hazırlık devresiyle 16.59'da çıkan ambulans, 17.03'te teslim edilen yaralıyı alıp 17.12'de hastaneye giriş yapıyor. Diğer ambulanslar da 17.15'te varıyor. Hayatını kaybeden gence, 3 dakika ambulans önünde ilk müdahalesi yapılıp, 17.25'te acilden giriş yapılıyor."

        Üniversitenin özel güvenlik yönetiminin ihbarı üzerine Bornova İlçe Emniyet Müdürü ile üniversitedeki istihbarat ve terörle mücadele kuvvetlerinin hızlı şekilde olay yerine intikal ettiğini vurgulayan Toprak, "Kampüs kapısında bekleyen çevik kuvvet ekipleri de yaya olarak gittikleri olay yerine saat 17.15'te intikal etti. Gerek ambulansların sevk idaresi ve gelişinde gerekse emniyet kuvvetlerimizin öncesi, sonrası ve olay yerine intikali sırasında herhangi gecikmesi yok. Herhangi güvenlik zafiyeti yok" diye konuştu.

        Toprak, olayda yaralanan 4 kişinin ambulansla, durumu hafif olan 7'sinin ise kendi imkanlarıyla hastaneye gittiğini, olayla ilgili biri hastanede, 7 kişinin gözaltına alındığını kaydederek, güvenlik kamerası kayıtlarının incelenmesiyle de olayın emniyet açısından net şekilde gözüktüğünü ancak kesin sonucun, adli soruşturmayla alınacağını aktardı.

        Olayın gerçekleşmesinden şu ana kadar heyecan yüksek olsa da tarafların, sükunet içinde davrandığına dikkati çeken Toprak, şunları söyledi:

        "Olayın oluş saatinden şu ana kadar, ailemiz dahil olmak üzere, her tarafın göstermiş olduğu metanet, sabır ve sükunetleri için teşekkür ediyorum. Ortaya çıkabilecek terör, anarşi ortamının, hiçbirimize fayda getirmeyeceğini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Olayların çözümünü, hem güvenlik kuvvetleri hem adli makamlara bırakmak gerekiyor. Bu konuda bir kez daha itidal çağrısında bulunuyorum. Emniyetimiz, üniversite yönetimi ve güvenliğinin koordinasyonuyla oluşabilecek olaylarla ilgili tedbirli ve önleyici çalışmalarına devam edecektir. Kişilerin hak hukuk adına çatışma ortamına girmesi, yanlış olur."

        Vali Toprak, "hayatını kaybeden gencin, yaralı halde dururken beyaz renkli polis arabasınca alınmadığı" iddiasına ilişkin, şunları kaydetti:

        "Çok net ifade edebiliriz ki ambulans gidinceye kadar olay yerinde emniyete ait ne resmi ne sivil araç bulunmamaktadır. Çevik kuvvet ve diğer ekipler, olay yerine yaya gidiyor. Beyaz aracın, Bornova Ülkü Ocaklarının aracı olduğu anlaşılıyor. O araca vefat eden gencin alınması noktasında ise (Ambulanslar geldi, alınmasına gerek yok) diye yönlendirme olmuş."

        SOSYAL MEDYADAKİ VİDEOYLA İLGİLİ 2 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

        Ege Üniversitesi'ndeki olaylarda Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun hayatını kaybetmesi üzerine, sosyal medyada yayınlanan bir videoya ilişkin iki kişi hakkında yasal işlem yapıldığı belirtildi.

        Valilikten yapılan yazılı açıklamada, karşıt görüşe sahip öğrenci gruplarının birbirleriyle yaptıkları kavga sonucu Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun hayatını kaybettiği anımsatıldı.

        Kentte, bir kişinin sosyal medya adresi üzerinden konuyla ilgili kamuoyunu "tahrik edici video" paylaşımında bulunduğunun tespit edilmesi üzerine polis ekiplerinin çalışma başlattığı ifade edildi.

        Yapılan detaylı çalışmalarda paylaşımda bulunan kişinin yakalandığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Kendisiyle yapılan ön mülakatta İzmir'de yaşanan elim olaydan dolayı üzüldüğünü, bundan dolayı tanıdığı bir arkadaşıyla mizansen kurmak suretiyle böyle bir video çekimi yaparak kendi sosyal paylaşım sayfasında yayınladığını beyan etmiştir. Konuyla ilgili her iki şahıs hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığımızca gerekli adli çalışma başlatılmış olup çok yönlü olarak sürdürülmektedir. Valiliğimiz ve ilgili tüm kurumlarımız olayın üzerinde hassasiyetle durmaktadır. Tüm vatandaşlarımızın sağduyularını muhafaza edecekleri noktasında inancımız tamdır."

        DHA/AA/İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa