Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Selahattin Demirtaş: Çok ciddi krizden söz edemeyiz Demirtaş'tan çözüm süreci açıklaması | Son dakika haberleri

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM'deki makam odasında Tunceli barosu üyesi bir grup avukatı kabul etti. Demirtaşçözüm süreciyle ilgili, "Çok ciddi bir krizden söz edemeyiz ama sürecin gerçekten de başarıya doğru gittiğine dair önemli gelişmeler var da diyemeyiz" dedi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayanDemirtaş konuşmasında şunları söyledi:

        - (çözüm süreci) Önümüzdeki günlerde yapılacak açıklama çok büyük gelişmelere yol açacak gibi kimse beklentinin içine girmesin, rutin devam ediyor.

        'İÇ GÜVENLİK PAKETİ SONSUZA KADAR ERTELENMELİ'

        - (iç Güvenlik Paketi) Türkiye'de hiç kime açısından yargı güvencesi yok. Bu kadar sıkıntılı yargı pratiği varken bunu daha da güçlendirecek paketin hazırlanmasına bütün muhalefetin karşı çıkması gerekiyor. HP'nin, çağrılarına olumlu yaklaşıyoruz. Birlikte bu yasanın parlamentodan çıkmaması için gayret göstereceğiz. Sonsuza kadar bu yasanın ertelenmesinde fayda var.

        - (İmralı'da pazarlık sonucu iç güvenlik paketinin ertelendiği söyleniyor sözü üzerine) Hayır, onunla bağlantılı değil. Orada gündeme gelmemiştir. Hükümet getirisini götürüsünü değerlendirdi. Haftalarca, aylarca parlamentoyu kilitlemeyi hükümet göze almamış olabilir. Kamuoyu tepkisi de rol almış olabilir. Kamuoyunun bu örgütlü duruşunun devam etmesi durumunda bu yasa tümden gündemden çıkarılabilir.

        'HÜKÜMET BANK ASYAPLANLARINI AÇIKLASIN'

        - (Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devri) Hükümetin kararın siyasi olmadığını söyledi. Ancak bu konuda dürüst davranmaları, niyetlerini, planlarını açıklamaları daha doğru olur. Ortada ciddi bir suç, deliller varsa, bunları hem kamuoyuyla hem savcılarla paylaşmaları lazım. Siyasi olmadığını söylemek kamuoyunu aldatmaya çalışmaktır.

        - Mutlaka ortada kanun dışı işler olmuş olabilir ama bunun halk ve yargı tarafından soruşturulması lazım. Yargı yolsuzlukların, rüşvetin hesabını sorma konusunda bu kadar isteksizken sıradan vatandaşların peşine düşme konusunda çok istekli davranıyor. Yargının siyasallaşmasının mağduriyetini yaşarken mağdurlar arasında bir dayanışma olmaması ilginç. Burada cemaat kendine 'ben bu sistemin bu hale gelmesinde ne kadar pay sahibiyim?' sorusunu kendisine sorması lazım. Çünkü yargıyı bu hale getirenlerden biri de cemaatin bizatihi kendisidir.

        'KILIFINA UYDURMAYI BECEREMEDİLER'

        - Bu tür siyasi operasyonlar yaparken daha iyi hukukçularla çalışsınlar. Yanlış maddeler üzerinden yanlış operasyonlar yapıyorlar. Düzeltmek sonradan zor oluyor. Bunun hukuki operasyon olmayacağını herkes biliyordu ama kılıfına uydurmayı da beceremediler. Aslında kılıfına uydurma işlemini cemaat iyi yapıyordu. Cemaatle ortaklık bozulunca AKP beceremiyor bu komplo işlerini, eline yüzüne bulaştırıyor.

        'DAVUTOĞLU NEYİNE GÜVENEREK BUNLARI SÖYLÜYOR'

        - (Şeffaflık Paketi'nin ertelendiğine ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine) Sayın Davutoğlu, Cumhurbaşkanı'na sormadan bu tür açıklamalar yapmasa iyi olur. 'Şu yasayı çıkaracağız bu yasayı çıkaracağız' diyerek neyine güvenerek bunları söylüyor? Kendini arada sırada Başbakan hissetmek için böyle konuşuyor olabilir ama Cumhurbaşkanı ne diyorsa o oluyor sonuçta.

        'CHP İLE DSP'NİN TOPLAMINDA BİR SOL ÇIKMAZ'

        - (Solda birlik arayışı platformu kendileriyle temas kurup kurmadığına ilişkin soru üzerine) CHP ve DSP'nin solda birlik arayışı çok ilginç. Sol bu tarafta onlar başka yerde birlik arıyorlar. İki sağa kaymış iki parti bir araya gelip solda nasıl birliği sağlayacak?" CHP ve DSP'nin toplamından solda birlik değil bir tane sol çıkmaz. Biz HDP olarak bütün sol hareketlerle, toplumda karşılığı olan güçlerle görüştük ve ikinci tur görüşmelerimizi yapıp kararlarımızı vereceğiz. Bu konuda CHP ve DSP'nin görüşme talebi yok olmasına gerek de yok. İsminde sol ve halk olan ama içinde ne sol ne de halk olan partilerle bizim ne birlik arayışımız ne de mücadele ortaklığımız olur ne de zannedersem onların böyle bir niyeti var.

        'KONSENSÜS İÇİN UĞRAŞILIYOR'

        - (İmralı heyetinden açıklama gelmemesine ilişkin) Bir iki gün içinde heyet hükümetle görüşme gerçekleştirdikten sonra açıklama yapılacak. Ortak bir konsensüse varılması için uğraşılıyor. İmralı'da yapılan görüşmelerle ilgili hükümetin yaklaşımı nedir, bütün bunlar duyulmadan hükümetin yaklaşımı bilinmeden yapılacak açıklamalar tek taraflı ve eksik kalıyor. Çok ciddi bir krizden söz edemeyiz ama sürecin gerçekten de başarıya doğru gittiğine dair önemli gelişmeler var da diyemeyiz. Önümüzdeki günlerde yapılacak açıklama çok büyük gelişmelere yol açacak gibi kimse beklentinin içine girmesin. Rutin devam ediyor. Olağanüstü bir çağrı olağanüstü bir gelişme olmayacak.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa