Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İlker KARAŞ - Gazete HABERTÜRK

Avataria meselesi geçen hafta bir kullanıcının deneyimiyle sosyal medyada olay oldu. Bunun üzerine “Sosyal oyunlar gerçekten tehlikeli mi?” diye kendime sormadan edemedim.

Sonuçta Facebook’ta çok vakit geçiriyoruz. Özellikle küçük çocukların internette kontrol edilmeden zaman geçirmesi, pedofili ve çocuk istismarı ihtimalini getiriyor akla. Peki bu sadece Avataria için mi geçerli? Değil, çünkü Türkiye’de Avataria benzeri yüzlerce oyun var ve özellikle Türk yapımı oyunlar göze çarpıyor. “Sosyal arkadaşlık oyunu adı altında ilerleyen bu segmentte ne yapılmalı?” sorusu akıllara birbirinden farklı cevapları da getiriyor. Öncelikle çocukların daha sıkı denetlendiği aile yapısı şart. Tablet, telefon ve bilgisayar başında kontrolsüzce bırakılan çocuklar internetin karanlık dehlizlerine kolaylıkla ulaşabilirler. Öte yandan oyun geliştiricilerinin oyuncuları koruyucu ve kollayıcı olması gerekiyor.

Kullanıcılar arası sohbet geçmişlerini tutmak, zararlı ve yasak kelimeleri (küfür, argo vs) kullananları otomatik olarak uyarmak ve kalıcı olarak engellemek gibi tutumlar geliştirmeliler. “Para kazanıyoruz, boşver” gibi bir tavır sergilenmemeli. Tüm bunlar yükümlülüktür ve yerine getirilmelidir. Türkiye’de bu tip oyunların çoğunda bu yaklaşıma rastlanmıyor ve kayıt tutulmuyor. Firma tarafından sunucu masrafı olarak görülen bu yatırımın toplumsal bir adım olduğu umarım idrak edilir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ