Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 2012'de Dünya'nın sonu gelecek mi?

        Japonya’da 11Mart’ta yaşanan 9 büyüklüğündeki depremve ardından oluşan tsunami, insanoğlunun yüzlerce yıldır korkulu rüyası olan Dünya’nın sonuyla ilgili teorileri bir kez daha gündeme taşıdı. Kimi çevreler, Japonya’da binlerce kişinin ölümüne ve milyarlarca dolarlık zarara yol açan felaketin, Mayalardan Kızılderililere kadar birçokmedeniyetin insanlığın sonuna ilişkin ortaya attığı öngörülerin ufak bir provası olarak yorumluyor. Çağlar boyunca konuşulagelen bu felaket senaryolarının kesiştiği ortak tarih ise 21 Aralık 2012. İşte 2012’de Dünya’nın sonunun geleceğine ilişkin ortaya atılan teorilerden bazıları:

        MAYA TAKVİMİ

        2012’de Dünya’nın ve insanoğlunun sonunun geleceğine inanan birçok astrolog ve uzman, bu savlarına temel delil olarakMayaların ‘Uzun Sayım’ adı verilen takvimlerini gösteriyor. Yaklaşık 3 bin yıl önceMeksika’daki Yucatan Yarımadası’nda hükümsürenMayalar, astronomi alanında son derece gelişmiş bir uygarlıktı. Hasat dönemlerindenmevsimdönümlerine kadar birçok farklı zaman çizelgesini göstermek amacıyla 20’ye yakın takvimhazırlayanMayaların, en uzun zaman dilimini kapsayan takvimi ise ‘Uzun Sayım’dı. 5 bin 125 yıllık bir dönemi gösteren ve bugün kullandığımız Gregoryen Takvimi’ ne göre hesaplandığında,Milattan Önce Ağustos 3114’te başlayan ‘Uzun SayımTakvimi’nin bitiş tarihi ise 21 Aralık 2012 olarak görünüyor. Bazı uzmanlar, takvimin bitiş tarihinin Güneş’te yaşanacak büyük patlamalar ya da Dünya’ya çarpacak bir gezegen gibi küresel çaptaki bir felaketin ardından, Dünya’da yaşamın biteceğini savunurken, aralarında Maya bilgelerinin de bulunduğu karşıt grup ise, takvimdeki sonun Dünya’nın sonu anlamına gelmediğini, tamtersine yeni bir zaman diliminin başlangıcı olduğunu söylüyor. Daha da ileri giden uzmanlar,Maya takviminin tamamen yanlış hesaplandığını ve bununla bağlantılı bir felaketin tamamen uydurmaca olduğunu öne sürüyor.

        Karamsarlar olarak adlandırılan felaket senaryocuları, Güneş ve Ay tutulmalarını hesaplama konusunda son derece başarılı olanMayaların 21 Aralık 2012’de yaşanacak bir dizi tutulmayı da doğru tahmin ettiğini savunuyor. Güneş’te 11 yılda bir yaşanan büyük patlamaların, Dünya’daki iletişim sistemleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu biliniyor. 2012’de yaşanacak olası patlamaların da uydu sistemlerinde hasara yol açabileceği, hatta enerji hatlarına zarar vererek büyük çaplı kesintilere neden olabileceği öngörülüyor, ancak aralarında Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkililerinin de bulunduğu pek çok uzman, bu patlamaların Dünya üzerinde yıkıcı etkileri olmayacağını vurguluyor.

        MARDUK GEZEGENİ

        2012’de Dünya’nın sonunu getireceğine inanılan felaketlerden birisi deMarduk, diğer adıyla Niburu adlı gezegen. Dünya’dan 36milyar kilometre uzaklıkta olduğuna inanılan ve 3661 yılda bir dönerek gezegenimize yakın geçiş yaptığı iddia edilen Marduk’un 2012’de Dünya’ya çarpabileceği ya da çok yakınından geçerek birçok doğal felakete yol açabileceği öne sürülüyor.

        İsmini Babil tanrılarının kralıMarduk’tan alan gezegenin son yörünge geçişini,Milattan Önce 1649’da yaptığı iddia ediliyor. Efsanelere göre Marduk, o dönemde Thera Yanardağı’nın patlamasını da içeren bir dizi doğal afete neden olmuş, Yakındoğu başta olmak üzere Dünya’nın birçok yerinde siyasi ve sosyal dengeleri altüst etmiştir. İnternetteki binlerce forumda üzerine çok sayıda iddia ortaya atılanMarduk’un, NASA’nın 2005 yılında açıkladığı Güneş Sistemi’nin dış halkalarında keşfedilen 10. gezegen olduğunu söyleyenlerin de sayısı az değil. Ancak bu 10. gezegenin bile Güneş Sistemi’nin iç bölgelerine doğru hareket etmediği neredeyse kesin olarak biliniyor.

        MANYETİK KUTUPLARIN KAYMASI

        Kıyamet senaryolarından bir diğeri de,Maya ve antikMısır uygarlıklarının da belirlediği öne sürülen Dünya’nınmanyetik kutuplarında yaşanacak büyük sapmaların yaratacağı felaketler. Depremler ve tsunamilere yol açacak kutup sapması konusunda araştırmalar yapan bilimadamları, Dünya’nın manyetik kutuplarında son 20milyon yıl içerisinde 50 dereceden fazla bir sapma meydana geldiğini tespit etti. Karamsarlar, bu sapmaların 2012 ya da yakın gelecekte tekrar yaşanacağını öne sürerken uzmanlar, böylesi büyük değişimlerinmeydana gelmesi içinmilyonlarca yıl geçmesi gerektiğini savunuyor.

        SÜPER VOLKAN PATLAMALARI

        2012’de Dünya’nın sonunu getirebileceği düşünülen bir başka olasılık ise süpervolkan patlamaları. Tarih boyunca çeşitli dönemlerde yaşanan bu tür patlamalar, normal yanardağ patlamalarının aksine sadece küçük bir alanda değil, büyük ölçekli arazilerde ortaya çıkan lav püskürmeleri olarak tanımlanıyor. Dünya’nın çekirdeğindekimagmanın püskürecek bir yer bulamadığında yerkabuğunun önemli bir bölümünü kaldırarak çıkması olarak açıklayabileceğimiz süper volkanların en bilineni ABD’deki YellowstoneMilli Parkı’nda bulunuyor.

        Uydu görüntüleri Yellowstone’da, yerin 16 kilometre altında yer alan erimiş kayaların son yıllarda bazı değişimler gösterdiğini tespit etti, ancak kimse bölgede ne zaman bir süper volkan patlaması yaşanacağını tamolarak söyleyemiyor. Atmosferemilyarlarca ton taş ve toprağın yanı sıra yüksekmiktarda zehirli gaz yayılmasına yol açan süper volkan patlamalarının ardından Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşamaması nedeniyle geçmişte de olduğu gibi bir buzul çağının başlaması ve Dünya üzerindeki yaşamın büyük ölçüde sona ermesi bekleniyor.

        Nostradamus da söylüyor

        Bugüne kadar Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’ndan Kennedy suikastına kadar birçok olayı öngördüğü öne sürülen kâhin Nostradamus’un da 2012’de oluşacak bir dizi Güneş ve Ay tutulmasının ardından Dünya’nın sonunun geleceğini tahmin ettiği söyleniyor.

        Baba Vanga’ya göre daha zamanımız var

        BULGARİSTAN’ın Nostradamus’u olarak anılan ünlü kâhin Baba Vanga ise, Dünya’nın sonunun 2012’de değil, 3797’de geleceğini öngörmüştü.

        1996 yılında ölen ünlü kâhinin resmi kayıtlara geçmiş bazı kehanetleri şöyle:

        - 2011 Radyoaktif dalgaların yoğunlaşması nedeniyle hayvan ve bitkiler yok olma noktasına gelecek

        - 2014 İnsanlığın yarısı kanserle boğuşacak

        - 2016 Avrupa’nın nüfusu azalacak

        - 2018 Dünyanın yeni hâkimi Çin olacak

        - 2043 Müslüman bir devlet Avrupa’ya hükmedecek

        - 2046 Hastalıklı her organın yerine yenisi yapılacak

        - 2076 Bütün dünyada sınıfsız bir komünizm sistemi yerleşecek

        - 2088 Bütün hastalıklar birkaç saniyede tedavi edilecek

        - 2097 Kimse yaşlanmayacak

        - 2167 Yeni bir din gelecek

        - 2304 Ay’ın tüm sırları çözülecek

        - 3797 Dünya’nın sonu gelecek. İnsanoğlu başka bir gezegene göçecek ve yeni bir hayat başlayacak.

        Ya uzaylılar gelirse

        2012’de Dünya’nın sonunun geleceğine inananların bir bölümü, felaketin kaynağı olarak Dünya dışı yaşam formları, yani uzaylıları görüyor.

        Yazar HG Wells’in 1898’de yayımlanan ünlü eseri “Dünyalar Savaşı”ndan (War of the Worlds) bu yana çok sayıda kitaba, filme ve tartışmaya konu olan uzaylı istilasının yakın gelecekte olacağına inananların sayısı hiç de az değil. 1947’de Roswell, New Mexico’da yaşandığı öne sürülen UFO kazasından bu yana dünya üzerinde birçok UFO vakasının yaşandığını iddia eden bir grup, büyük devletlerin olası bir istilayı, küresel panik yaşanmaması için kamuoyundan sakladıklarını öne sürüyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa