Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çankaya'da "Bir Ulusu Giydirmek: Sümerbank Desenleri" sergisi

        (Fotoğraflı)

        ANKARA (İHA) - Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi "Bir Ulusu Giydirmek:1956-2000 Yılları Arası Sümerbank Desenleri" adlı sergi ile geçmişe nostaljik bir yolculuğun kapılarını araladı.
        1930'lu yıllardan itibaren Türk ekonomi tarihinde yapılan en önemli atılımlardan biri olan Sümerbank'ın binlerce deseni Çağdaş Sanatlar Merkezinde, Ankaralılarla buluştu. Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği sergiye Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcıları Yasemin Asil, Gülsün Bor Güner ve Nafiz Kaya da katıldı. Cumhuriyet dönemi sanayileşme hamlesinin temelini teşkil eden, 2000'li yıllardan itibaren üretimi durdurulan ve Bursa Merinos Tekstil ve Sanayi Müzesi tarafından koruma altına alınan Sümerbank'tan geriye kalan tekstil arşivi, özgün desenleri ile Başkentlilerin ilgisine sunuldu.
        Modanın tarihsel süreci sergide
        Sergide Sümerbank Halkapınar Basma Sanayii'nin 1956-2001 yılları arasında üretilmiş ve dijital ortama aktarılan 6 bin 600 kumaşı yer aldı. Sergide 1930'lu yıllardan 2000'li yıllar başına kadar dünya kültür ve moda tarihi "Kuruluş Yılları", "Savaş Modası", "Amerika'dan Esen Moda Rüzgarı", "Modada Futurizm ve Her Yer Sümerbank", "Modada Doğaya Dönüş ve Sümerbank Olgunluk Yılları", "Özellestirme Dönemi Tüketim Yılları", "Küreselleşme ve Bireyselcilik" başlıklarıyla sanatseverlere tarihi bir yolculuk imkanı sağlıyor. Sergide dünya tarihine yön veren ekonomik ve sosyal olaylar ve bu olayların Türkiye'deki yansımaları bir zaman çizelgesi üzerinde anlatılıyor.
        Kumaşlar koruma altında
        Nazilli Basma Sanayii Müessesesine ait kumaş arşivi Adnan Menderes Üniversitesi tarafından İzmir Halkapınar Basma Sanayii Müessesesine ait arşiv ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda Tekstil Tasarımı Bölümü tarafından korunmaya alınmıştır. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda Tekstil Tasarımı Bölümü tarafından dijital ortama aktarılarak hazırlanan proje sergi 12 Şubat tarihine kadar Çağdaş Sanatlar Merkezinde olacak.
        Serginin açılış konuşmasını yapan İzmir Ekonomi Üniversitesinden Prof.Dr. Ender Yazgan Bulgun, "Bu serginin dördüncüsünü Ankara'da düzenlemekten gurur duyuyoruz. Çankaya Belediyesine ve emekçilerine teşekkür ediyoruz" dedi.
        (AS-ÖK-Y)

        13.01.2018 13:33:27 TSI
        NNNN

        Anadolu Ajansı, DHA ve İHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Ankara İlçeleri
        Tüm Ankara Haberleri
        Ankara

        Ankara

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa