Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çocuğunuzu diyete sokmak yerine, neyi ne kadar yediğine dikkat edin. Paketlenmiş kek, kurabiye, cips gibi yağlı yiyecekleri eve sokmayın. Evde "hazırlayacağınız pizza, sandviç ve kekle çocuğunuzu sevdiği şeylerden hem mahrum bırakmayacak hem de beslenmesini sağlayacaksınız

        ÇOCUKLARINIZI düşük yağlı bir diyete sokmak ne kadar uygun olmasa da, neyi, ne kadar yediğini izlemek isabetli bir karardır. Kuzey ve Güney Amerika'da çocukların üçte-birinin fazla kilolu olduğu kabul edilir. Mevcut eğilimler devam ederse, Kuzey ve Güney Amerika'da bütün çocukların yarısının 2012 yılına kadar aşırı kilolu olması bekleniyor.

        Peki, çocuklarımızın daha iyi beslenmesine nasıl yardımcı olabiliriz?

        Beslenmelerindeki kötü yağların ve rafine şekerlerin miktarına limit koyarak başlayabiliriz. İşte yapmanız gerekenler:

        ■ Trans yağ içeren tüm yiyeceklerden kaçının, çoğu paketlenmiş kek ve kurabiye bunları içerir. 2006 yılı başında yürürlüğe giren yeni etiketleme yasası sonrasında trans yağları ayırt edebilmek çok daha kolay oldu. Fast-food tavuklar ve patates kızartmaları trans yağ ile yüklüdür.

        ■ Şekerleme ve çerez yerine rutin olarak meyve, sebze ve tam tahıllı krakerler önerin. İlgi çekmek için elma ve muzdan fazlasını düşünün. Biraz kivi, mango, ananas ve kavun potpurisi hazırlayın. Değişiklik olsun diye yabanmersini teklif edin.

        ■ Kurabiye ve şekerlemelere tamamen yasak getirmek gerçekçi bir davranış değildir, bu yüzden onları arada bir, yatıştırmak için kullanın ve porsiyonları küçük tutun. Büyük boy çikolatalar ya da beslenme çantaları değil, eğlenceli boy her zaman en iyisidir.

        ■ Normal cips yerine fırınlanmış cipsleri deneyin, ya da çok tuzlu olmasına rağmen yerine simit teklif edin. Patlamış mısır ve minik bir parça light tereyağı güzel bir seçim olabilir, tabii kova ile sunulmazsa...

        ■ Evde veya okulda öğle yemeği için, tam tahıllı sandviçler ya da dürümler hazırlayın. İçine sadece bir ya da iki dilim ince füme et koyulmuş sandviçler çocukların ihtiyacı olanı karşılar. Isırması zor olan New York fast-food stili sandviçler değil.

        Benzer şekilde eğer sandviç mönüsünde peynir varsa, hazırladığınız sandviçte bir dilimi yeterli olacaktır. [Eğer gerekli olursa, sandviçin içini çıtır sebzeler ya da [domatesle doldurun. Mayonezi çok ince bir tabaka sürün. Yağı azaltılmış mayonezin tadı çok lezzetlidir. Bu yüzden herhangi bir şikâyet duymazsınız. Bir başka seçenek ise hafif bir hardaldır. Fıstık ezmeli sandviçler de aslında yenebilir ama sadece sürdüğünüz miktarı daha da azaltırsanız.

        ■ Beyaz tavuk etinden ev yapımı tavuk nugget yapın yumurta akı ya da tereyağına bulayıp, ekmek kırıntısı ya da trans yağ içermeyen kraker kırıntısıyla kaplayın. Aynısını balıkla da yapabilirsiniz.

        ■ Yapılmaya hazır tam tahıllı hamur kullanarak sağlıklı pizzanızı yapabilirsiniz. Peynir ve et miktarını azaltarak bunun yerine daha fazla sebze ve sos ekleyin. Hiçbir çocuğun bir anda 12 inçlik bir pizzanın tamamını yemesi gerekmez. Porsiyonları takip edin ve ekstra dilimler yerine yeşil salata teklif edin.

        ■ Dondurulmuş patates ya da fast-food kızartmaları almak yerine, fırında az miktar bir yağ ile tatlı patates kızartması veya koyu kırmızı patates pişirebilirsiniz.

        ■ Karışımınıza biraz rendelenmiş sebze ya da biraz ezilmiş fasulye ekleyerek kendi küçük ince hamburgerlerinizi hazırlayabilir ve tam tahıllı ekmekle birlikte servis edebilirsiniz.

        ■ Tam tahıl ya da omega-3 ile zenginleştirilmiş makarnalar deneyin. Benim çocuklarım aradaki tat farkını anlamıyorlar bile. Sebze olsun ya da olmasın, bir domates sosu ile servis yapın ve hafifçe peynir serpin.

        ■ Eğer çocuklarınız ton balığı yiyorsa, kalp dostu omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı olan somonu da yiyebilirler.

        ■ Fırınlanmış küçük patatesleri peynir, tereyağ ve ekşi kremayla doldurmak yerine hafif chili sos ya da salsa sosla doldurarak servis edin.

        ■ Ailenizin yemeklerini tereyağ ya da katı yağlar yerine, pişirme spreyi ile ya da tutumlu miktarda zeytin yağı ve kanola yağıyla pişirin.

        ■ Çocuğunuzun beslenmesine şekerli içecekler yerine, az yağlı yoğurt paketleri, küçük kutuda az yağlı süt ya da su şişeleri ekleyin. Çocuğunuzun beslenmesine her zaman en az bir meyve koyun. Kuru ya da taze ve tercihen şuruba batmamış.

        ■ Aşırı miktarda yağ ve şekerle dolu pastane muffin' leri ya da kurabiyeleri satın almak yerine evde kendi kurabiye ve muffin'lerinizi pişirebilirsiniz. En azından porsiyon boyutlarını kontrol eder ve yulaf, rendelenmiş havuç ve kuru meyveler gibi sağlıklı malzemelere yönelirsiniz. Mini muffin'ler çok güzel bir öğle yemeği seçeneğidir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar