Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerika’da yatırımcı görüşmelerinden ayağının tozuyla, Karaköy Global’de açılan Küba Fotoğraf Sergisi’ne gelen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman’dan izlenim alıyorum:

        “Yabancı finansal yatırımcılar, Türkiye’ye güveniyor ancak özel sektöre güvenleri sarsılmış.”

        Global’in Londra Borsası’nda halka açık bir şirket olması, bu değerlendirmeyi daha da önemli kılıyor.

        Türkiye’nin yurtdışında en çok yatırım yapan gruplarından Ülker’den sonra Doğuş Grubu’nun bankalara yaptığı “kredileri yeniden yapılandırma” çağrısı, finansal çevrelerin özel sektör risklerine bakışını etkiliyor.

        2016 yılında kurulan DEİK Türkiye-Küba İş Konseyi’nin Başkanı da olan Kutman, Küba’da kruvaziyer limanı işletmeye talip olma nedenini şöyle açıklıyor.

        “Karayipler’de tarih ve kültür var, yolcu gemileri için çok cazip; kurumlar bizi tanıyorlar ancak bu bölgede olmamız kişiler bazında da bilinirliğimizi artıracak.”

        ABD Başkanı Donald Trump, 2014 yılında başlattığı normalleşme sürecini tek taraflı iptal etse de, ülkesinden Küba’ya günde 25 uçak iniyor.

        THY de 2016 yılında İstanbul-Havana uçuşlarını başlatmıştı.

        Hızlı değişim geçiren ve dünyaya her geçen yıl daha fazla entegre olan Küba’yı geçtiğimiz yıl Türkiye’den 20 bin kişi ziyaret etmiş. İkili ticaret hacmimiz 20 milyon dolar bile değil.

        Global, bu konjonktürde Küba’nın başkenti Havana’nın ünlü meydanının kalbinde yer alan “San Francisco Terminal Sierra Maestra” kruvaziyer limanının işletmesini almak için son kavşağa girdi.

        AKDENİZ ÇANAĞINDA BÜYÜDÜ

        DEİK’in 2014 yılında kurduğu Türkiye-Orta Amerika ve Karayipler İş Konseyi Başkanı ve Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Satıcı ve Global Run Yarış Koordinatörü Fırat Namlı, Global Holding Genel Sekreteri ve Global Menkul Değerler Başkanvekili Gökhan Özer’in de katılımıyla Karaköy Global’de 28 Nisan’a kadar açık kalacak Küba, 2013-2016 Fotoğraf Sergisi’ni dolaşıyoruz.

        Özer, Global Port’u ikiye katlama potansiyeli olan Karayipler’deki kruvaziyer liman işletmeciliğinde büyüme dinamiğine işaret ediyor:

        “Küba ile gireceğimiz Karayipler’de önümüzdeki 5 yılda 6-7 kruvaziyer limanı işletebiliriz. Karayip Antil Adaları’nın parçalarından Barbados, Bahamalar, Porto Riko, Küba içinde Trinidad ve Varadero’da da görüşmeler yapıyoruz.”

        Orta Amerika’da yer alan ve doğusundan Karayib Denizi’ne açılan Belize’deki limanla da ilgilendiklerini belirten Satıcı, kapasite hakkında bilgi veriyor:

        “Karayipler limanlarına yılda toplam 10 milyon yolcu iniyor. Küba ile görüşmelerimizde 37 aylık bir süreyi geride bıraktık. Turizmde İspanyollar, Fransızlar, İtalyanlar’ın ağırlıkta olduğu Küba limanlarına yılda 3 milyon yolcu geliyor.”

        Hırvatistan’da Zadar Limanı’nın işletmesi için sözleşme görüşmelerine başladıklarını da söyleyen Özer, Global Ports’un rekabetçi yanına vurgu yapıyor:

        “Akdeniz Çanağı asıl çekirdek bölgemiz. Global Yatırım Holding şirketlerinden Global Ports Holding, Türkiye dahil 7 ülkede 13’ü kruvaziyer, 2’si ticari olmak üzere toplam 15 liman işletiyor. Dünyanın en büyük bağımsız kruvaziyer limanı işletmecisiyiz.”

        Liman operasyonlarını 2004 yılında başlatıp 2014’te Akdeniz çanağında büyüme stratejisi belirlemişler.

        Türkiye’de Bodrum, Kuşadası, Antalya (2); İtalya’da Cagliari, Venedik, Katanya, Ravenna; Malta’da Valetta; Karadağ’da Bar(2); İspanya’da Malaga, Barcelona; Portekiz’de Lizbon ve Singapur’da da Singapur kruvaziyer limanlarından 2017 yılında toplam 7 milyon yolcuya hizmet verdi.

        Miami ile birlikte dünyanın en büyük yolcu kapasiteli kruvaziyer limanı olan Barcelona işletmeleriyle Akdeniz’deki payları yüzde 23’e çıkmıştı.

        2016 yılına göre 2017 yılında yüzde 1.3’lük büyümeyle, 114.9 milyon dolar olan cirosunu, 116.4 milyon dolara çıkardılar.

        ***********

        LİMANLARI KOŞARAK TANITACAK

        5 yıl önce doğduğu Bodrum’da her yılın nisan ayında düzenledikleri “Global Run Yarışı” 2018 yılında da 29 Nisan’da koşulacak. Yarışa yaklaşık bin koşucunun katılması bekleniyor.

        10 ve 5 kilometre parkurlarında katılım ücretleri kadınlarda ve erkeklerde 60 lira, çocuklarda 500 metrelik “Minik Adımlar” parkuruna katılım ücreti 15 lira olarak belirlendi.

        Koşu gelirleri de Global’in 2015 yılından beri sosyal sorumluluk projeleri partneri olan “Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği”ne gidecek.

        2015’te Karadağ’da, 2016’da Malta’da düzenlenen koşu coğrafyasına Barcelona’yı da katmayı planlıyorlar.

        Farklı ülkelerde farklı kültürleri bir araya getirmeyi amaçlayan proje kapsamında, sadece 2017’de Ravenna ve Bodrum’da toplam 45 farklı ülkeden 3 bin 600 kişi Global Run’da koşmuştu.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar