Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 365 oda ve borsasını temsil eden 15 üyesinin de erkeklerden oluşmasına, kadın çevreleri başta olmak üzere, toplumun geniş bir kesimi tarafından verilen tepkiler önerilere dönüşüyor...

        Pazar günü yayımlanan “TOBB’un 1619 üst kurul delegesinin 17’si kadın” başlıklı yazım üzerine, işkadınları arasında sıkı bir trafik yaşandı.

        Sorunun iki bacağı var.

        Birincisi, şirketler oda ve borsalara az sayıda kadın temsilci gönderiyor ve dolayısıyla delege sayıları sınırlı kalıyor.

        İkincisi, ilkesel anlamda daha büyük bir sorun. Üst kurul delegeleri önce başkanı seçiyor. Başkan da kendi belirlediği yönetim kurulu listesini oylatıyor. Liste hazırlanırken, Türkiye’nin 7 bölgesi, 3 büyük şehir, sanayi (SO) ve ticaret odaları (TO) ile ticaret borsaları (TB) arasındaki denge gözetiliyor. Kadın ve gençlik için ise “pozitif ayrımcılık” temelinde temsiliyet işlemiyor! Delegelere yönetim kurulu listesi sandığa gidene kadar ilan edilmiyor, sandık başında görülüyor.

        Özetle, son noktayı koyma görevi başkan sıfatıyla Hisarcıklıoğlu’na kalıyor.

        KADINLAR ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI

        Nilüfer Bulut: “Kadınlar kolu olmayın.”

        Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, Twitter hesabından “Eşitlik için yeniden seçim” hashdag’i açmıştı. Bulut, sohbetimizde seçimlerin yenilenmesinin mümkün olmayacağını vurgularken “Kadınları, ‘Kadın Girişim Kurulu’ adıyla kadınlar kolu gibi çalıştırmasınlar, yönetime taşısınlar” diyor.

        Aynur Bektaş: “Oda ve borsalar ziyaret edilmeli.”

        2007 yılında TOBB bünyesinde kurulan, ancak özerk bir yapısı olmayan Kadın Girişimciler Kurulu’nun (KGK) kurucu başkanı Aynur Bektaş ise şunu söylüyor: “TOBB Başkanı, KGK Başkanıyla birlikte kesinlikle oda-borsa ziyaretlerine giderek farkındalığı artırmalı.”

        Berna Gözbaşı: “Kurul başkanları yönetim kurulu üyesi olsun.”

        Nail Olpak başkanlığındaki Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’nin (DEİK) 35 kişilik yönetim kurulunda Güler Sabancı, Zeynep Bodur Okyay ve Ebru Özdemir ile birlikte 4 yönetim kurulu üyesi kadınla birlikte yer alan Berna Gözbaşı’nın teklifi, “TOBB bünyesindeki KGK ve Genç Girişimciler Kurulu (GGK) başkanları TOBB’un doğal YK üyesi olabilir” yönündeydi.

        ENGELLERİ AŞARAK GELİYORLAR

        Toplam 6 bin 500’ü kadın, 1.5 milyon üyesi olan TOBB içinde, kadınların üst basamaklara tırmanması büyük mücadele gerektiriyor.

        TOBB’un yasal statüsünde işleyiş şöyle:

        - Her şirket, kendi faaliyet gösterdiği şehirdeki “oda”ya üye oluyor. Şirketler hangi sektörde faaliyet gösteriyorsa, “oda”ya üye olurken kendi sektörüyle ilgili “meslek grubu”na dahil oluyor.

        - Seçimde bir şehirdeki aynı meslek grubundaki şirketlerin temsilcileri, kendi aralarında seçim yapıyorlar ve “oda”da o mesleği temsil edecek olan Meslek Komitesi üyelerini seçiyorlar.

        - Meslek komitesi üyeleri kendi aralarında bir seçim daha yaparak komitelerinden oda meclisine 1 ila 3 temsilci gönderiyorlar. Böylece bütün meslek komitelerinden gelen üyelerle oda meclisi teşekkül etmiş oluyor.

        - Oda meclisi üyeleri arasından da seçimle,TOBB seçimlerinde oy kullanacak üst kurul delegeleri seçiliyor.

        - Bu kademelerin tamamı 365 oda ve borsada ayrı ayrı tamamlanıyor. Buralardan gelen toplam 1619 üst kurul delegesi, TOBB yönetim kurulu başkanını seçiyor.

        *************

        YÖNETİM KURULU VE MECLİS BAŞKANLARI DELEGE OLSUN

        Oda ve borsalarda yönetim kurulu (YK) ve mecis başkanı (MB) olabilen topu topu 9 kadın var: Işınsu Kestelli (İzmir Ticaret Borsası YK Başkanı), Faika Özlem Sarı (Erdek Ticaret Borsası YK Başkanı), Zeynep Bodur Okyay (İSO MB), Nur Aydıner Meral (Bafra Ticaret ve Sanayi Odası MB), Zuhal Akyüzlü (Of Ticaret ve Sanayi Odası MB), Ruhan Uzunlar Altıntel (Babaeski Ticaret Borsası MB), Feride Sakarya (Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası MB), Nurdan Altay Güngör (Malkara Ticaret ve Sanayi Odası MB), Nurgül Karahitay (Marmaris Ticaret Odası MB).

        Meclis başkanlarından hiçbiri TOBB’a üst kurul delegesi olarak gönderilmedi. İçlerinden yalnızca Kestelli’nin delege olduğunu biliyorum.

        Yönetim kurulu genişler, işkadını sayısı oranında temsiliyet belirlenir. Bu yol da YK ve MB’lerin doğal delege olmasıyla açılabilir. 2016 Mart’ında Zeynep Bodur Okyay koordinasyonunda yapılan “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu 1. Sanayici Kadın Çalıştayı” sonunda ilan edilen bildiride “Yönetim organlarında, oda ve borsalarda kadınların yönetime katılımı kademeli artırılmalı” ifadesi kota önerisi içeriyordu. Birlik yönetimi tarafından da kabul görmüştü. Eyleme geçilmedi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar