Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yıllık kurumsal değerlendirmelerin yapıldığı “Patronlar Kulübü” TÜSİAD’ın olağan genel kurulları siyaset ve ekonomi çevrelerinde her zaman ilgi görür. Dün, 48’incisi yapıldı. İş dünyası 2018’e bakışını ortaya koydu... TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “İşgücümüzün ortalama eğitim düzeyi 8 yıldır. İşgücünün yüzde 56’sını lise altı eğitimliler oluşturuyor. Biliyoruz ki yüksek katma değerli üretimin birincil faktörü nitelikli işgücüdür. Bunu sağlayacak eğitim felsefesine sahip değiliz. PISA sıralamasında sonlarda yer almamız çok üzücü ve bir o kadar da düşündürücü” diyor. Gelecek nesillerden söz eden TÜSİAD’ın mesajlarında bir eksik yok mu? Türkiye’de kamu ve tarım kesimi hariç işgücünün yüzde 50’sini istihdam eden bir kuruluş, çalışma yaşamının sorunlarına neden değinmez? İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporlarına göre 2017 yılında 2 bin 6 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu sayı 2013 yılında 1235’ti: Genel kurulların konusu olmaz!

        2018, ‘ÇOCUK İŞÇİLER YILI’

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2018’i “Çocuk İşçiler Yılı” ilan etti. Kutlamalar yapılacak bir yıl değil, ilköğretim çağındaki çocuk işçiliğiyle mücadele yılı...

        Türkiye’de en az 709 bin çocuk işçi var. 150 bini sosyal haklara sahip. Yani 10 çocuğun 8’i kayıtdışı. Turizm sektöründe uzun saatler çalıştırılan stajyerler ve çıraklık eğitimi süresince istihdam edilenler resmi olarak çocuk işçi sayılmıyor. Ayrıca veriler, 15 yaş altı ve tarımsal alanlardaki mevsimlik işçileri de kapsamıyor. SGK’nın Aralık 2016 verilerine göre 15-18 yaş arasında yoğunlaşan çırak işçi sayısı ise 1 milyon 170 bine ulaşıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıktığı 2013 yılından bu yana en az 260 çocuk, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2013’te en az 59, 2014’te 54, 2015’te 63, 2016’da 56 ve 2017’nin ilk 7 ayında ise en az 28 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Türkiye’nin 58 ilinde yaşanan çocuk işçi ölümlerinin, 6 yaşına kadar gerilediği ileri sürülüyor.

        SABANCI, FİLMLERİ ÖDÜLLENDİRDİ

        Sabancı Vakfı toplumsal sorunlarda farkındalık yaratmak için 2016 yılında “Kısa Film Uzun Etki” yarışması düzenlemeye başladı. İlk yıl “Mülteci Kadınlar”, 2017’de “Çocuk İşçiler” temasını belirleyen vakıf, önceki gün Tolga Özdemir, Şeref Akçay, Mehmet İsmail Çeçen’in dereceye giren filmlerine ödüllerini takdim etti. Yarışmaya 400 filmin katılması, çocuk işçiler sorununda toplumsal duyarlılığın oluştuğunu göstermesi bakımından önemli. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı şu saptamayı yapıyor: “Çocukların yeri okul olmalı. Eğitim her çocuğun öncelikli hakkı. Dolayısıyla çocuklarımızın önce eğitim hakkını korumamız gerekiyor.”

        TESK SAHİP ÇIKTI

        Çocuk İşç iliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023) yürürlüğe girdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, önceki gün, UNICEF ile birlikte 10 ilde (Ankara, İzmir, Manisa, Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Hatay, Mersin, Adana, Ordu) çocuk işçiliğiyle mücadele projesi başlattıklarını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun çeşitli platformlarda söylediği “Çocuk işçiliği meselesi bizim öncelikli alanlarımızdan olacak. Çocuk işçi çalıştırmayla alakalı en ufak bir tavizimiz söz konusu olmayacak. Çocukların yeri işyeri değil, okuldur” sözleri, Sabancı ile parelellik gösteriyor. 2005 yılında hazırlanan “Çocuk İşç iliğinin Önlenmesi için Zamana Bağlı Ulusal Politika ve Program Çerçevesi” kapsamında, 2016 yılında eylem planı ortaya çıktı. Çocuk işçilerin yarısı tarım kesiminde çalışıyor. Gıda sanayicileri de onların ürünlerini işliyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar