Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        FİBA Holding Yönetim Kurulu ve Özyeğin Üniversitesi (ÖZÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Hüsnü Özyeğin “Yılın annesi adayım, Nilgün Çiçek” diyor.

        Nedenini anlamak için, Nilgün Hanım’ın oğlu Murat Can’dan hikâyesini dinlemek yeterli: “6 Kasım 1993’te dünyaya geldim. Doğuştan cerebral palsy hastasıyım, halk arasında beyin felci deniyor. 6 yaşıma kadar hiç yataktan çıkamadım. Hareket kabiliyetim çok kısıtlıydı, hâlâ da öyle. Sadece başımı oynatabiliyorum. Ellerimi kullanmakta ve konuşmakta güçlük çekiyorum. Annem eğitimime çok önem verdi, ancak kayıt için başvurduğumuz okulların kapısından geri çevrildik. Babam Keşanlı bir işçiydi, 9 yaşıma geldiğimde akciğer kanserinden kaybettik. Babamın malulen emekli aylığıyla geçindik. Annem kısıtlı imkânlara rağmen bana okumayı ve temel matematiği öğretti.”

        ABD’DE YAPAY ZEKÂ DOKTORASI YAPACAK

        İlkokula 3’üncü sınıftan başlayan Murat Can, Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi’ni bitirdi.

        Engelliler için geliştirdiği yazılımla dikkat çeken Murat Can, bu yıl ÖZÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden birincilikle mezun oldu. “Engelli Öğrenciler İçin Google EMEA Bursu 2016” programına yaptığı başvuru kabul edildi, hedefini büyüttü. Eylül 2017’de California Üniversitesi Santa Cruz’da (UCSC) yapay zekâ alanında doktora yapmaya gidiyor. Elbette annesiyle… Nilgün Hanım, ÖZÜ’de yüzde 100 burslu okuyan Murat Can’ın 4 yıllık eğitimi süresince kampustaki yurtta yaşadı.

        Oğlunun Amerika’daki hayatını kolaylaştırmak için 50’sinden sonra araba kullanmayı öğrenip ehliyet aldı. İngilizce kurslarına katılıyor.

        Murat Can, geçen yıl da Amerikan üniversitesi Oregon State’de 6 aylığına değişim öğrencisi olarak gitmişti. Yine annesiyle…

        ‘VİCDANLI LİDERLİK’ BİRLİKTE BAŞARMA HİKÂYESİ YAZIYOR!

        Özyeğin gönlünün “yılın annesini” uluslararası liderlik okulu Young Guru Academy’nin (YGA) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman’a söylemişti. Murat Can; her yıl 300 saat eğitim ve 5 bin saat gönüllü çalışma içeren YGA Programı’ndan 17 yılda mezun olan 4 bin üniversite öğrencisinden biri…

        YGA ekibinin hazırladığı Murat Can belgeselini; ÖZÜ’nün Çekmeköy’deki yerleşkesindeki YGA ofisinde izliyoruz. Murat Can’ın “Önüme çıkan tüm engellere rağmen hep hedeflerimin peşinden koştum. Ama bu hikâyenin asıl kahramanı ben değilim; annem” sözleriyle film bitiyor.. Özyeğin, Nilgün Hanım’a “Bu kez siz de Amerika’da bir eğitim programına katılın” önerisini dile getirir getirmez vazgeçiyor, “Siz orada nasıl iyi bir anne olunur onu anlatın” diyor.

        Yaman; Mevlanâ’dan, Yunus Emre’den, Mustafa Kemal Atatürk’ten alıntıladığı sözlerle, YGA’nın felsefesini açıklarken, “vicdanlı liderlik” kavramından söz ediyor:

        Birlikte başarmaktan… Sosyal bilinçli liderlikten… Özgüvenden…

        Özyeğin’in 4 bin üniversite öğrencinin katıldığı YGA Zirvesi’nde yaptığı lider tanımını da aktarıyor:

        “Egosu küçük, kalbi büyük; zihni berrak, elleri hızlı olacak…”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar