Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ■ "Öyle bir an geliyor ki kendimi mutsuz, halsiz, yorgun, kızgın hissediyor ve eşime dostuma küsmüş, bağırıp çağırmış, bir kenara çekilmiş buluyorum.”

        ■ “Yemekten sonra girdiğim toplantılarda kendimi kaybediyorum. Bir hevesle girdiğim toplantılar 1 saat sonra benim her şeye ‘hayır’ dediğim, asla sakin kalamadığım toplantılar haline geliyor.”

        ■ “Eşim ve çocuklarımla sorunum yok ama onlar benden bıktılar çünkü 5 dakika iyiyim 5 dakika kötü... Bana ne oluyor anlamıyorum. Panik atak tedavisi de görüyorum ama işin içinden çıkamıyorum.”

        ■ “Neden bu kadar mutsuz hissediyorum bilmiyorum. Hayatım kötü gitmiyor. Acaba gerginliğimin nedeni sürekli yaptığım diyetler olabilir mi? Açım.”

        ■ “Çalışırken bir anda kendimi kötü hissedebiliyorum. Bütün keyfim kaçıyor sanki. Bir şeyler yediğimde kendime geliyorum ama yaşadıklarımı anlatınca doktorum bana antidepresan yazdı.”

        AİLENİZİ VE İŞİNİZİ ETKİLEYEBİLİR

        Daha önce panik atak, depresyon ve hipoglisemi konusunu yazıp kendi başıma gelenleri anlatmıştım. Sizlerden hâlâ o yazıyla ilgili e-mail’ler gelmeye devam ediyor. Danışanlarımdan duyduklarım ve sizden gelen e-mail’ler uzun uzun anlatıyor sıkıntılı hallerinizi. Ben özetini yazdım size. Eminim bu yazıyı okuyup “Evet ben de” diyenler artacak. Tüm hayatımızı, günümüzü, enerjimizi etkileyen bu sorun; aldığınız kararları, ailenizi ve işinizi de etkileyebilir.

        AYRI AYRI TEDAVİLERİ VAR

        Depresyon ile panik atak ayrı birer hastalık ve ayrı ayrı tedavileri var. Eğer bunlardan birini yaşıyor ve tedavi gördüğünüz, ilaç aldığınız, terapiye gittiğiniz halde kendinizi iyi hissedemiyor hatta iyi hissetmek için sürekli bir şeyler yemeye çalışıyorsanız; yolda fenalaşmamak için daha çok yemek yiyor ya da “Şişman olduğum için bu sorunları yaşıyorum” diye düşünüyor ve açlık diyetleri yapıyorsanız; bu sorun giderek büyüyecektir. Siz de böyle hissediyorsanız yaşadığınız hipoglisemi yani kan şekerinin hızlı düşüyor olması olabilir.

        Nasıl anlaşılır?

        BİR dahiliye veya endokrin uzmanına gittiğinizde sizi muayene eder. Aradaki fark kan tahliliyle anlaşılıyor. Size yapılacak yükleme tahliliyle açlık şekerinize, açlık ensülin değerine, tokluk şekerinize ve tokluk ensülin değerine bakılıyor. Bu tahlil sonucunda her şey depresyondan mı kaynaklanıyor yoksa yaşadığınız hipoglisemi atakları mı anlayabilirsiniz.

        Psikolojiniz ve tahlil sonuçlarınız

        İKİSİNİN belirtileri birbirine çok benzeyebiliyor. Birinde şeker düştüğünde sadece başı ağrırken, birinde sinirlilik hali ve açlık krizi şeklinde karşınıza çıkabiliyor. Bu durum için psikiyatri veya psikoloğunuzun yorumu ile tahlil sonuçlarınızı yan yana koyup değerlendirmek çok önemli.

        Hipoglisemi geçerse mutsuzluğum geçer mi?

        KAN şekeri seviyesini gün boyunca dengede tutan kişilerde, ara öğün yapanlarda ve kan şekerini düşürmeyecek şekilde beslenme programı uygulayanlarda kesinlikle daha pozitif bir hal gözlemleniyor. Sinirlilik ve açlık krizi de kalmıyor. Bu durumlarda yapılan şok diyetler de sizi daha çok depresyona sokabiliyor. Hipoglisemide nasıl beslenmek gerektiğini ayrıca yazacağım ama sizde bu sorun varsa bir diyetisyene gidip eğitim alın derim.

        Hipoglisemi belirtileri nelerdir?

        HİPOGLİSEMİNİN şiddeti hafif, orta ve ağır olabilir. Hipogliseminin şiddetine göre klinik bulgular farklıdır:

        HAFİF ŞİDDETTE HİPOGLİSEMİ BULGULARI:

        ■ Açlık

        ■ Titreme

        ■ Terleme

        ■ Uyku hali

        ■ Dudakta ve dilde karıncalanma

        ■ Solukluk

        ■ Çarpıntı

        ■ Huzursuzluk

        ORTA ŞİDDETTEKİ HİPOGLİSEMİ BULGULARI:

        ■ Baş ağrısı

        ■ Karın ağrısı

        ■ Bulanık görme

        ■ Uyuşukluk

        ■ Konuşma zorluğu

        ■ Uyku hali

        ■ Taşikardi (Kalp atım hızının artması)

        ■ Sinirlilik

        ■ Solukluk

        ■ Terleme

        AĞIR ŞİDDETTEKİ HİPOGLİSEMİ BULGULARI:

        ■ Bilinç kaybı

        ■ Koma

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar