Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DİYETİSYEN olduğumu bilen herkesten “Her gün 3 bardak kahve içiyorum. Kötü mü yapıyorum?”, “Her sabah limonlu su içiyorum, iyi mi yapıyorum?”, “Makarnayı çok seviyorum, yemesem daha mı iyi?” gibi yüzlerce soru geliyor. En çok kafaya takılanların cevaplarını yazayım da siz de rahat edin ben de.

        ÖNCE ZARAR VERME!

        Tıpta ilk kural “Önce zarar verme” sözüyle başlar. Bu yüzden vücudunuza zarar vereceğini bile bile sırf meraktan edindiğiniz bir alışkanlığınız varsa önce onu bırakın. Mesela tüm gün zayıflama çayı içerek zayıflamaya çalışmak, aç kalarak kilo kaybı sağlamak, sürekli kahve içerek tok kalmaya çalışmak gibi denemeler size zarar verebilir. Önce zarar verme, sonra da yediklerinin, yaptıklarının vücuduna neler yaptığını öğren.

        EN GÜZEL TAKTİK

        -İSTEDİĞİM her şeyi yiyorum ama az yiyorum. Ne yersem yarım tabak, yarım porsiyon. Bu, kötü mü?

        BENCE en güzel taktik bu! Her şeyi ye ama porsiyonu kontrol et! Kesinlikle yanlış değil, bu şekilde sağlıklı beslenebilir, kilo verebilir ve zayıfladıktan sonra kilo kontrolü yapabilirsiniz. Burada önemli olan vücudunuza yeterince çeşit sağlayıp sağlamadığınız. Yani “Her şey” derken bu her şeyin içinde sebze, meyve, yoğurt vs var mı? Yoksa sadece döner, ekmek arası köfte ya da pide gibi fast food’larla mı yaşıyorsunuz? Porsiyon kontrolü, renk yani farklı yemekler ve her gün mutlaka farklı sebzeler şart!

        İŞTE BU SAĞLIKLI BESLENME!

        - SABAHLARI tost, öğlenleri sandviç yiyorum. Çok ekmek yediğim için akşam yemeklerini kestim. Bu doğru mu?

        SABAH güzel bir kahvaltıya vaktiniz yoksa tost en iyi kahvaltıdır. İçine biraz salça, baharat, 1-2 dilim domates ve biraz maydanoz koyabilirseniz, bu harika bir kahvaltı demektir! Sandviçler bir gün peynirli, bir gün tavuklu, bir gün hindili, bir gün ton balıklı, bir gün köfteli olsun. Her gün başka bir protein kaynağı olmalı. Yanında da ayran içebilirsiniz. Akşam yememek bir süre işe yarasa da bir yaştan sonra vücudunuz buna cevap vermeyecek. Şöyle yapalım; bütün gün yediklerinizle vücudunuza ekmek verdiniz yani karbonhidrat tamam. Protein de tamam, ayran da içtik. Akşam yemeğinde 1 tabak yoğurtlu ıspanak veya güzel bir mercimek yemeği, sonrasında da biraz meyve. İşte bu sağlıklı beslenme!

        VÜCUDU AÇ BIRAKMAK CEZALANDIRMAKTIR

        - BİR gün tatlı yersem, ertesi gün hiçbir şey yemiyorum. Bu yaptığım doğru bir hareket mi?

        VÜCUDU aç bırakmak cezalandırmaktır. Bunu asla yapmayın! Çok yediğiniz günün ertesi günü daha dikkatli ve kontrollü beslenin yeter. Öğlen biraz levrek ve roka salatası, akşam da biraz sebze ve yoğurt yemenin ne zararı olabilir? Hatta yararı var çünkü böylece vücudunuza “Her şey yolunda!” diyorsunuz.

        SEVDİĞİNİZ YİYECEKLER HAYATINIZDA OLMALI!

        - Makarna yemeden duramıyorum. Zararlı mı?

        NEDEN zararlı olsun ki? Kilo problemi olsa da olmasa da, seviyorsa makarna yemeli insan. Artık integral (tam buğday unundan) makarnalar var. Daha çok lif, daha çok vitamin demek! O gün ekmeğİ azaltırsanız, yerine 1 porsiyon makarna yiyebilirsiniz. Sevdiğiniz yiyecekler hayatınızda olmalı! Sadece bu yiyecekleri çok sık tüketmeyin, biraz özlemenize izin verin.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar