Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kanser, diyabet gibi hastalıkları olanlar kesinlikle yağsız sütyoğurt tüketmeli. Yağlı tüketip az yemek de iyi bir seçenek. Yağlı tüketip hareketi artırmak daha da güzel bir seçenek

        DİYET mevsimi başladığında ister ilk diyeti olsun ister yıllardır diyet yapıyor olsun, insanların soruları değişmiyor. Ben her şeyi biliyorum diyenlerin sorduğu sorular da o yılın moda besinleri hakkında oluyor. Moda besin ne demek demeyin, ne demek istediğimi çok net anladınız. Bana yağan sorulardan ve danışanlardan gelenlerden derlemeler burada. İşte bilmeniz gereken gerçekler:

        DİYETTE MAKARNA YENİR Mİ?

        Yenir yenmesine de hangi makarna ne zaman, nasıl ve hangi sosla yenir? Eğer diyetisyene gidiyorsanız size “1 dilim ekmek yerine 2-3 yemek kaşığı makarna olabilir” diyecektir. Yemeğin yanında 2 kaşık makarna kimi mutlu eder? Ancak makarna sevmeyen birini! Çünkü ben de makarna seven biri olarak bir öğünde güzelce makarna yemek isterim. Başka bir şeye gerek yok derim. Güzel de bir sos oldu mu, yanında da salatası oldu mu tamam! Bu durumda diyetinizin bozulmaması için makarna ile ilgili gerçekleri sıralayalım:

        - Tam buğday (integrale) makarna olacak.

        - O gün diğer öğünlerde ekmek / bulgur / kinoa yenmeyecek.

        - Makarnaya kıymalı, domatesli, baharatlı sos veya ton balığı eklenebilir ama kremalı sos olmayacak.

        - Yanında mutlaka roka salatası olacak!

        Bu şartlarda kabul, yoksa işler giderek kontrolden çıkabilir.

        ************

        Diyette light süt - yoğurt tüketimi

        Şart değil ama olursa iyi olur. Neden? Artık 10 bin adım atın dediğimizde size çok geliyor. Halbuki günde en az 10 bin adımın üzerine spor yapıyor olmalıyız! Hareketimiz olması gerekenin çok altında. Eğer siz hâlâ odun kırıyor, tarlada çalışıyor, tüm işinizi yürüyerek hallediyor ve otomobil kullanmıyorsanız o zaman yağlı süt grubu olabilir. Ama masa başı çalışanlar, TV karşısında uyuyakalanlar, arabadan / servisten inmeyenler, 10 bin adımı bırak 5 bini görmeyenler, ayrıca ailede kalp ve damar hastalıkları, felç, kanser, diyabet gibi sıkıntıları olanlar kesinlikle yağsız süt-yoğurt tüketmeli. Ben yağlı yerim ama az yerim de iyi bir seçenek. Ya da, yağlı yerim ama hareketimi artırırım daha da güzel bir seçenek. O zaman, neymiş gerçekler:

        - Süt-yoğurt ve peynirin yağsız olanını tüket.

        - Süt ürünlerini yağlı yiyeceksen hareket et.

        - Peynirler yağlı ise sütün yağsız olsun, dengele.

        - Zayıflamaya çalışıyorsan doymuş yağa gerek yok, light ye ve iç.

        ************

        Tatlandırıcı kullanımı şart mı?

        Elbette değil ama şekersiz yemen veya içmen şart. Evet tatlı yerken, çikolatanın tadına bakarken, güzel bir içecek olduğunda bazen şeker kaçabiliyor ama genel olarak, tavrınız şekersiz bir hayattan yana olmalı. Kaçamak günleri dışında şekeri günlük hayatınızda bulundurmayın. Bunun yerine tatlandırıcı kullanabilir miyiz? Evet, bazı durumlarda olabilir. Diyabet, insulin direnci, hipoglisemi ve zayıflama diyeti sırasında şekeri tamamen çıkardığımız için, ille de tatlı isteyenler için tatlandırıcılar iyi bir seçenek olabilir. İçeceklerde, tatlılarda, hamur işlerinde şeker yerine güvenilir tatlandırıcılar kullanılabilir ama her tatlıya yakıştığını da söyleyemem. Eğer çocuklara bir şeyler hazırlıyorsanız, tatlandırıcı yerine meyve ve pekmez ile tatlandırmak çok daha iyi. Her şeyin dozu önemli.

        ************

        Kinoa yiyelim mi?

        Canınız istiyorsa yiyin. İlle de kinoa yemeyin. Zayıflama ile ilgisi olmayan bu sevimli tahıl aslında bizim pek değer vermediğimiz bulgura çok benziyor. Evet, protein değeri yüksek ama çok abartılacak bir durum yok. Ben sevdim ama tadını beğenen de pek yok. Yeni nesil seviyor, eskiler sevmiyor. Her türlü kısır, mercimek köftesi, bulgur pilavı derim, kinoayı sormazsanız söylemem.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar