Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Önce bizi, Habertürk Egeli’nin çalışkan arkadaşlarımı kutluyorum.

        Güzel İzmir’i anlatan ilavemiz başarılı ve keyifliydi... Projenin reklam filmi ise Habertürk TV’de döndükçe İzmirli, Egeli olmak içimi ferahlattı...

        Hazır vapur otobüs grevi de bitmiş. Severiz tabii! Bir de bu toprakların kıymetini daha iyi bilsek. Yalnız ben dahil tüm basın emekçisi arkadaşlarım için kötü haberim var. Artık haberciliği yapay zekalar yapacak! Google’ın finanse ettiği RADAR projesiyle yaratılan yapay zekanın ayda 30 bin rutin haber üretmesi bekleniyor. Hani gazetecilik insan odaklı meslekti, robotlar kapıdan içeri giremeyecekti? Geliyorlar, a ha tam kapıdalar.

        Projenin 2018’de, devreye alınması bekleniyor. Proje yönetmeni Peter Clifton, RADAR’ı, ‘Habercilikte fantastik adım’ olarak tanımlıyor. Neyse ki, RADAR, ilk etapta futbol maçı sonuçları veya şirket bilançoları gibi rutin içerikleri sunacak. Beş kişilik özel ekip; sanki başka işleri güçleri yokmuş gibi, haberleri tanımlama, taslak oluşturma ve düzenleme işleri üzerine çalışıyor. Haberler polis-adliye, sağlık veya ekonomi gibi kategorilere de ayrılacakmış.

        Ayda 30 bin haber üreteceklermiş. Haksız rekabetin dik alası!

        DOĞAL DEĞİL YAPAY

        New York Times ve Los Angeles Times gibi gazeteler rutin haberler için robotlardan faydalanmaya başlamışlar bile. Meslekte böbürlenme dönemine son! Senden büyük yapay zeka var!

        Çağın bu yeni kavramı, insan zekâsının karakteristiğini alarak bilgisayarda algoritma olarak uyguluyor.

        Yalnız yapay zekayı yalnızca bizim meslek için bir tehlike sanıyorsanız, yanılıyorsunuz.

        Öyle ki geçtiğimiz günlerde Tesla kurucusu Elon Musk ile Facebook kurucusu Mark Zuckerberg derin bir tartışma başlattı. Musk insanların henüz yapay zekanın ne büyük bir problem olacağını anlamadığını yıllar sonra robotların sokaklarda insanları öldürmeye başlayınca, iş işten geçeceğini söylüyor. Zuckerberg ise bu ifadeleri sorumsuzca buluyor. Ancak ABD’de yapay zekayı belirli sınırlar içerisinde tutacak kanunlar çıkarılması gerekliliği ciddi tartışılıyor. Öyle ki laboratuvarda geliştirilen ve ‘kendi kendine öğrenen’ chatbotlar, İngilizce’yi bırakıp kendi ürettikleri dilde konuşmaya başladılar.

        Tüm hesapları bloke ederek finansal sistemi çökertebilecekleri gibi, kontrol edilemez siber savaşların yaratıcısı olabilirler. Yapay zekanın nereye varacağını gösteren son örnek Çin’den geldi.

        Bir chatbot Çin’i yöneten Komünist Parti’nin yozlaştığını, Çin’de vatansever olmanın yüksek vergi vermek ile Parti baskısına ses çıkarmamak anlamına geldiğini belirtti.

        Tabii ki programın sesi kesildi. Ancak yakın gelecekte yapay zekanın kaynağı kestirilemeyecek. İnternet devriminden sonra çağ yapay zeka devrimine gidiyor.

        Umutlu düşünmek de mümkün. Yapay zekalı gazeteciler bazı yandaşlardan daha tarafsız olabilir. Hem belli mi olur, doğal zeka dünyayı çekilmez hale getirdi belki yapay zeka düzeltir!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar