Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Tubitak Ansiklopedi Öğrenme Yöntemi Nedir?

        Bireyin öğrenme yöntemi, onun bilgiyi edinme, işleme, anlama ve hatırlama sürecinde, duyularını nasıl kullanmayı tercih ettiğiyle ilgili olup bu durum, onun geçmiş yaşantılarıyla birlikte içinde bulunduğu bilişsel, duygusal ve çevresel faktörlere göre değişir. Genel anlamıyla öğrenme, canlının kapasitesinde biyolojik olgunlaşma ve yaşlanmadan kaynaklanmayan kalıcı değişikliler meydana getiren bir süreç olarak tanımlanabilir (Illeris, 2007). Öğrenme, varlık dünyasına ait bilginin, duyular yoluyla alınarak zihindeki kalıcı tasarımı olarak da bilinir. Bireyin bir şeyi öğrenmesinin değişik yolları ve biçimi olduğundan, doğru ve etkili öğrenme yöntemleri tercih edilebildiğinde insanın her şeyi öğrenebileceği kabul edilir. "İnsanlar nasıl öğrenir?" sorusunu cevaplamak üzere yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda geliştirilen öğrenme teorileri, ister istemez farklı öğrenme yaklaşımlarının ve öğretim yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olmuştur. Örneğin Edward Thorndike, insanların deneme yanılma yoluyla daha iyi öğrendiklerini öne sürmüş ve aktif öğrenmeyle öğrenme ortamının çok çeşitli uyarıcılar içerecek şekilde yapılandırılmasının öneminden söz etmiştir. 

        Öğrenmeyle ilgili litaratür incelendiğinde "öğrenme yöntemleri" (learning methods) kavramı yerine "öğrenme stilleri" (learning styles) ve "öğrenme stratejileri" (learning strategies) kavramlarının daha çok tercih edildiği ve kullanıldığı görülmektedir. Öğrenme stratejileri ise öğrenenlerin bir konu üzerinde çalışırken benimsedikleri yol ve yöntemler (yazarak çalışma, sık tekrar yapma, akranlarıyla birlikte çalışma vb.) olarak tanımlanır. Özellikle okul ortamında öğrencilerin öğrenme stilleri ve kullandıkları öğrenme stratejileri, doğrudan doğruya onların etkili bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olabilecek öğretim yöntem ve tekniklerini işaret eder. 

        Bireylerin nasıl ve ne zaman daha iyi öğrendiklerini belirleyen çeşitli etkenler vardır. Bunlar, zihinsel süreçler, bilginin yapılandırılması, öğrenilen konunun yapısı, duygusal durum, sosyal ortam ve sahip olunan üst bilişsel bilgi ve beceriler olarak sıralanabilir. Bütün bu etkenler göz önüne alındığında herhangi bir bireyin kendisi için öğrenmede çok etkili olabilecek bir öğrenme yöntemi geliştirmesi ve geliştirdiği bu yöntemle her şeyi öğrenmesinin mümkün olmadığı sonucunu çıkarmak yanlış olmayacaktır.

        YAZAR

        Cennet Engin Demir

        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa