Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplandı

        TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa çalışmalarının bundan sonraki geleceğini belirlemek üzere TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplandı.

        Komisyonun bazı üyeleri, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, kendileri açısından yeni anayasa çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

        Uzlaşma noktasındaki gayretleri gördüklerini dile getiren Öztürk, "Bizim acelemiz yok. Tek sıkıntı, aceleci olanlar var. Belli masalarda verilmiş sözler var, o sözlerin takipçileri var. Hangi sözler verildi, bilmiyoruz. Çalışmalar devam edecek, devamından yanayız" dedi.

        Daha önce yazım komisyonlarının çalışıp da üst komisyonun üzerinde durmadığı maddeler olduğunu anlatan Öztürk, bunların tamamlanmasını istediklerini kaydetti. Öztürk, "Sürecin bittiğine inanan, masadan kalkar. Biz bittiğine inanmadığımız için masada olmaya devam ediyoruz. Eğer çalışmakta fayda varsa onun da tarafı oluruz. Çalışmaların devamından yanayız" diye konuştu.

        AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da Cemil Çiçek başkanlığındaki toplantıda sorunu değerlendireceklerini ifade ederek, "Sürecin de olayın da kendisi S.O.S. veriyor. Makul bir süre tavanı aşmak üzere... Komisyonun da bir şey üretmeden 'ben varım' demesine imkan yok. Güneş batar mı, yeniden doğar mı, bilmiyoruz. Ama bu çalışma önemli bir müktesebat kazandırmıştır. Biz anayasa üretemezsek bile bu süreçten 4-5 anayasa çıkar" diye konuştu.

        MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise yeni anayasa çalışmalarında önemli mesafeler alındığını söyledi. 174 maddenin iki kez müzakere edildiğini, temel hakların büyük bölümünün ortaya çıktığını ifade eden Bal, şöyle konuştu:

        "Mutabakatı engelleyen üç faktör var. Biri, AKP'nin başkanlık ısrarıdır. Bu ısrar, 41 maddede uzlaşmazlık doğuruyor. İkincisi, BDP'nin savaş tazminatı gibi fedaral devlet yapıcı, etnik bölücülüğe temel sağlayacak talepleridir. Bunlar kabul edilebilir değil. Bu talepler de 38 maddede uzlaşmazlık doğuruyor. Motivasyonu bozan üçüncü neden de siyasal mutabakat var ama perde gerisinde 'İmrali süreci' adı altında AKP ile belirli mihrakların çalışmasıdır. Bu moral va mitivasyon bozuyor. Yeni bir şey yapmak lazım gerekir derken, bu 3 sebebin de ortadan kaldırılması gerekir."

        Bal, Anayasa'da vatandaşlık tanımı ile ilgili bir soru üzerine de, "Türklük çıkarılırsa muhalefet ederiz" yanıtını verdi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa